La defensa de Roger Español, el jove que en el referèndum de l’1 d’Octubre va perdre la visió d’un ull per l’impacte d’una pilota de goma, ha identificat l’agent de la Policia Nacional que presumptament és l’autor de les seves lesions. Es tracta d’un dels 11 escopeters que l’1-O va intervenir en l’operació policial a l’Escola Ramon Llull.

La identificació s’ha fet a partir d’un informe pericial en què s’han analitzat un per un els 11 escopeters que eren al carrer de Sardenya minuts abans dels fets. Finalment, per la roba i l’alçada han conclòs quin agent en va ser, suposadament, responsable. La defensa d’Español, Anaïs Franquesa, remarca que és una prova inèdita en un cas de llançament de pilotes de goma. “No havia passat mai”, ha dit.

L’agent suposadament implicat ja està investigat per les càrregues i, segons fonts judicials, en la seva declaració davant del jutge, va negar haver disparat contra Español i va dir que es va situar just a l’altra vorera, com van fer pràcticament tots els escopeters. En aquesta línia, la defensa d’Español denuncia la falta d’implicació del cos de la Policia Nacional per identificar el presumpte responsable i fins i tot, l’acusen d’encobrir-lo. També demanen que els agents antiavalots vagin identificats tant per davant com per darrere de la indumentària.

Aquest dimecres l’equip d’advocats d’Español ha presentat l’informe al jutjat, que espera que admeti, i ha demanat que declari com a investigat un dels comandaments que era present durant els fets i que és el superior jeràrquic de l’agent implicat en la lesió d’Español. També volen que expliqui perquè es van llançar dues pilotes de goma més mentre alguns ciutadans auxiliaven Español.

Español: “El que vull és posar fi a aquesta impunitat”

En la roda de premsa, també hi ha estat present Roger Español, que ha celebrat la identificació de l’agent. Tot i això, Español vol anar més enllà: “El que vull és posar fi a aquesta impunitat, que aquesta operació posi fi a la impunitat de l’operació a l’Escola Ramon Llull. Si és un [agent] o un altre, no fa cap diferència”, ha dit.