El Centre Social de Sants ha publicat un manifest per mostrar el seu malestar per la decisió de l’Ajuntament de no destinar cap partida pressupostària, durant aquest mandat, a la rehabilitació integral del local que es troba al carrer d’Olzinelles, 30.

Ja hi havia un projecte guanyador

Segons afirma el Centre Social de Sants, durant el mandat anterior l’Ajuntament va convocar un concurs d’idees per a la rehabilitació de l’edifici que va guanyar l’equip d’arquitectes format per Mercè Zazurca i Codolà i César Sánchez Medrano amb el projecte titulat Al centre i, en l’actualitat, s’està redactant el projecte executiu: “El projecte guanyador ens va agradar a tots plegats perquè dona peu a un repartiment eficaç i eficient dels espais de reunió, sales per fer tallers, el mateix que fem ara però amb millors condicions per oferir el que ha de ser un equipament per als veïns i veïnes de Sants i, sobretot, per a les seves entitats i col·lectius més actius”, diu Jordi Falcó, del Centre Social de Sants.

L’Ajuntament ara es desentén

“El compromís de l’Ajuntament era que, una vegada redactat el projecte executiu, es realitzarien els tràmits administratius necessaris per licitar el projecte i iniciar les obres de rehabilitació el darrer trimestre d’aquest any 2020“, explica Falcó. El mes de febrer, el consistori va anunciar que no destinaria cap partida pressupostària a la rehabilitació dels espais veïnals.

No pensen optar als pressupostos participatius

El consistori, però, els ha ofert un pla B: presentar el projecte als pressupostos participatius. Tot i això, l’equipament ha decidit que no s’hi presentarà, ja que, considera, hi ha un pacte previ incomplet. El Centre Social de Sants afirma que no està en contra dels pressupostos participatius i que valora positivament la iniciativa encaminada a promoure la participació i la iniciativa ciutadana: “Fins i tot és gairebé segur que participarem amb algun projecte en els pressupostos participatius. El que no han de fer els pressupostos participatius és amagar la manca de planificació i compromís de l’equip de govern de la ciutat“, expliquen en el manifest.

Demanen a l’Ajuntament que rectifiqui

A més, l’associació explica que fer-ho a través dels pressupostos participatius allargaria els tràmits i afirma que la finca, actualment de propietat municipal, es troba en situació molt precària. Per aquest motiu, reclama que l’Ajuntament rectifiqui la seva decisió i respecti els compromisos acordats.

El compromís de l’Ajuntament, en un tuit

D’altra banda, el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, va afirmar fa uns dies per Twitter que el Centre Social de Sants és l’artèria que articula comunitàriament els barris de Sants i va donar per fet el compromís amb la rehabilitació de l’edifici.

A més, recorden que l’Ajuntament va adquirir l’immoble en el mandat passat a través d’una permuta amb l’arquebisbat i que la rehabilitació d’aquest espai, “que estava en molt mal estat quan es va adquirir”, és un compromís que forma part del document base del Programa d’actuació del districte (PAD). El Centre Social de Sants també destaca que estan complint amb el calendari acordat i s’està redactant el projecte executiu de la rehabilitació.