Últim dia de declaracions de policies nacionals aquest dijous al jutjat d’instrucció núm. 7 de Barcelona, que investiga les càrregues de l’1 d’octubre a Barcelona. Novament entre els cinc agents que han declarat per l’actuació a l’escola Ramon Llull hi ha hagut contradiccions. La més destacada és la que s’ha produït entre l’inspector i el sotsinspector que van intervenir quan Roger Español va ser ferit a l’ull i en va perdre la visió per l’impacte d’una pilota de goma, tal com va acreditar l’informe forense.

Segons fonts judicials, l’inspector ha admès que ell va donar les ordres de disparar pilotes de goma, tal com han explicat aquesta setmana els vuit escopeters que també han declarat. Com han apuntat les mateixes fonts a betevé, l’inspector ha explicat que un cop va donar l’ordre, el responsable és el sotsinspector que controla l’acció i ordena els escopeters en els moments en què han de llençar les bales. Aquesta versió però l’ha contradit el sotsinspector que ha assegurat que un cop el cap dona l’ordre, els escopeters tenen autonomia per decidir el moment en què han de disparar.

Cap identifica l’escopeter que va lesionar Roger Español

Al llarg de les declaracions, ni l’inspector ni el sotsinspector no han identificat l’escopeter que va llançar la pilota de goma que va impactar a l’ull de Roger Español. Un fet que retreuen les acusacions que remarquen que tots dos estaven a una posició que els permetia veure tots els agents.

L’inspector ha dit que no va veure l’incident, mentre que el sotsinspector s’ha situat a la mateixa vorera. El jutge però no li ha preguntat per quin escopeter va disparar Español i per tant, encara no se sap qui és l’autor de la lesió. L’advocada del ferit Anaïs Franquesa ha denunciat que aquest agent “té només dos escopeters al seu voltant” i per tant considera que “és obvi que sap quin escopeter té a la seva esquerra”. “No en tenim cap mena de dubte”, alerta.

Aquesta notícia no conté la versió de les defenses dels policies. Si bé aquesta setmana Antoni Suárez-Valdés ha atès tots els mitjans, aquest divendres n’ha acusat alguns de “manipular” i s’ha negat a atendre tots els micròfons. Els periodistes li han retret aquesta actitud i l’advocat ha decidit marxar, sense fer declaracions.

Amb les compareixences d’aquest divendres, han acabat les citacions dels 24 agents que hi havia previstes fins ara. Ara bé, tot apunta que n’hi haurà més perquè el jutge ha citat dos policies més, tot i que encara no tenen data de citació.