El Centre Obert Heura ha engegat un nou espai d’atenció exclusiva a dones sense llar. És el Divendres Lila amb què l’entitat vol oferir un espai segur a les dones que podran fer un ús exclusiu dels serveis de dutxes, higiene personal i rober.

Aquest nou espai estarà obert a les necessitats i demandes de les dones que es troben en situació vulnerable, vivint al carrer. A Barcelona, segons les darreres dades de l’Ajuntament, les dones representen un 13 % de les persones sense llar, s’estima que són 329 dones que pernocten actualment al carrer, segons la informació del Servei d’Inserció Social Medi Obert.

Les tardes de divendres són per a elles

El projecte del Divendres Lila, que va començar el 6 de març, donarà servei de 16.30 a 19.30 h a l’espai ubicat a l’edifici de l’església dels Josepets, a l’avinguda de la República Argentina, 1. Des de l’entitat esperen que serveixi per donar una resposta a aquestes dones que asseguren pateixen una doble vulnerabilitat: per trobar-se en una situació d’exclusió residencial, i pel fet de ser dones i patir situacions de violència, agressions i maltractaments. L’entitat vol crear així un espai que creixi, tant en persones ateses com en serveis, i que es vagi configurant en funció de les necessitats de les dones que hi accedeixin.

Ha pujat el número de dones sense llar

Tot i que el perfil majoritari de les persones ateses pel Centre Obert Heura és el d’homes, l’entitat assegura que s’ha incrementat la demanda de serveis exclusius per a dones en situació de sense llar. En concret, aquest col·lectiu ha augmentat un 60 % en només 10 anys a la ciutat.

Ja hi ha entitats a Barcelona que treballen en aquest sentit, atenen dones sense sostre, com l’associació Lola No Estàs Sola, a Nou Barris, o Assís a Sarrià – Sant Gervasi. “S’ha de tenir en compte que és una minoria, perquè no hi ha tantes dones al carrer, però que tot i això les condicions amb les quals arriben al carrer són molt pitjors que les dels homes i, per això, trobem molt necessari donar-los un espai en què puguem escoltar què estan passant i com nosaltres, des d’un centre podem ajudar”, assenyala Marta Segovia, voluntària del Centre Obert Heura.

Crear un espai segur per a les dones

Des d’Heura expliquen que han observat que les dones, en haver de compartir els mateixos espais d’higiene que una població majoritàriament masculina, i tenir unes necessitats diferents, se senten incòmodes per manca d’espais d’intimitat, per això creuen que fins ara n’arribaven poques a l’equipament. La directora de l’entitat, Jara Garcia, explica que “la idea és poder tenir zones privades que això és el que no acostumes a tenir quan vius al carrer, una zona on puguis fer-te les ungles, treure’t un pèl de la cara o poder explicar alguna cosa íntima que t’ajudarà a deixar anar, per continuar endavant”.