L’escola Sant Felip Neri, al barri Gòtic, està de celebració. Fa sis dècades que es va obrir, primer com a Escola de l’Oratori de Sant Felip Neri i només apta per a nens, com molts centres educatius de l’època. No va ser fins a finals dels 70 quan es va permetre l’escolarització de nenes.

L’equipament ha estat molt vinculat a la història del barri i als seus veïns. Molts dels seus exalumnes hi han portat o hi porten els seus fills i esperen que també hi puguin estudiar els seus nets. Els 60 anys de vida de l’escola s’han recollit en un documental fet pels alumnes de 4t d’ESO del curs passat. És un dels primers actes de celebració que s’hi han organitzat.

“A moltes mestres els deia mares”

El 60è aniversari de l’escola Sant Felip Neri ha estat l’excusa perfecta perquè antics alumnes es retrobin. Tots rememoren anècdotes i situacions viscudes durant la seva etapa com a estudiants. “Probablement el que tinc més present és que era una escola que tenia molt clar el catalanisme, tot el que feia referència a la cultura d’aquest país”, recorda Toni de Ros, que hi va estudiar del 1963 al 1973.

Oriol Janer hi va anar del 1972 al 1981. Ara hi porta els fills i allò que té molt present és “la normalitat amb què vam integrar coses que després han estat molt habituals a les altres escoles, com les festes amb els gegants.”

Gala Povo, que hi va estudiar del 1979 al 1988, explica coses als seus amics “i es queden molt parats que a moltes de les mestres els deia mares perquè em sentia com a casa”. I Isabel Granada recorda com a fet destacable que “la part social  sempre s’ha treballat molt. Ja fèiem assemblees i votàvem i decidíem coses a la classe”.

Documental històric i emotiu

Els més joves també s’han sumat a la celebració de l’escola. Els alumnes que van deixar el centre el juny passat han estat els encarregats de fer un documental que expliqui què és l’escola Sant Felip Neri.

Judit García explica com es van distribuir les feines. “Es van fer cinc grups i cada grup treballava un aspecte diferent, com ara la història, els antecedents. El que volíem era agafar les coses més importants que té l’escola, el que transmet més, que per exemple seria el tema de les festes, sobretot. També vam voler parlar de la història perquè té 60 anys i l’escola ha anat evolucionant.”

Actes programats per a tot el curs

El documental forma part dels actes de celebració dels 60 anys de vida de l’escola Sant Felip Neri. S’hi mostren fets històrics que van marcar la vida del barri però, sobretot, testimonis de docents i estudiants que han estat vinculats a l’escola o que encara hi continuen.