L’Institut Italià de Barcelona ha suspès temporalment les classes perquè l’edifici situat al passatge de Méndez Vigo no té llicència d’activitat, un permís que atorga l’Ajuntament. La mesura afecta uns 150 alumnes de secundària i batxillerat que aquest dimarts, 7 de gener, havien de reprendre el curs. El Ministeri d’Afers Exteriors d’Itàlia ha estat l’encarregat de clausurar les classes tant per la manca de permisos municipals d’activitat com per la falta d’un pla d’usos.

L’escola ha emès un comunicat a les famílies en què s’informa que el consolat italià de Barcelona ha ordenat el tancament temporal del centre “fins a nou avís”. La nota diu que el consolat ja ha pres “mesures per trobar solucions que permetin reprendre les classes en el menor temps possible”. betevé ha intentat contactar amb el consolat italià, però ha estat impossible obtenir-ne una resposta.

Aquest institut fa les classes a dos edificis de la ciutat que són propietat de l’entitat sense ànim de lucre Casa degli Italiani. Els alumnes de primària i part dels de secundària estudien al carrer de Setantí, a Sarrià, i la resta d’alumnes de secundària i batxillerat ho fan a la seu del passatge de Méndez Vigo, a la Dreta de l’Eixample, on comparteixen edifici amb l’associació Casa degli Italiani.

En espera d’una inspecció dels bombers

Personal de l’Ajuntament i un equip de bombers es desplaçaran aquest divendres fins a l’Institut Italià per fer-hi una inspecció i verificar que l’estructura de l’edifici no pateix cap dany que suposi un perill ni per al professorat ni per a l’alumnat. Segons fonts municipals, es tracta d’una inspecció ordinària imprescindible en el procés d’obtenció de llicència. Mares i pares han rebut la notícia durant la reunió celebrada aquesta tarda entre el consolat i representants de les famílies, que esperen que això acceleri l’obertura del centre.

El districte de l’Eixample explica que l’institut “no ha demanat mai llicència d’activitats” i que, com a centre privat, és responsabilitat del propietari disposar dels permisos pertinents. Tot i això, es mostren oberts a col·laborar amb el consolat perquè el centre pugui reprendre les classes al més aviat possible.

Per la seva banda, el Consorci d’Educació de Barcelona està al cas de la mesura, però assegura que pot fer-hi poca cosa perquè es tracta d’un centre que depèn del Govern italià.

Una decisió “unilateral” segons les famílies

Algunes famílies crítiques amb la suspensió de les classes expliquen que el consolat i el centre han pres la mesura de forma unilateral, sense preservar la seguretat dels alumnes i només per protegir-se davant de la justícia en l’hipotètic cas que hi hagués un accident a l’interior. Tot va sorgir quan el centre va haver de renovar el contracte de lloguer i el consolat va demanar tota la paperassa burocràtica i van adonar-se que no existia la llicència d’activitat ni tampoc el pla d’usos.