Oriol Junqueras

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha rebutjat per unanimitat que Oriol Junqueras sigui excarcerat per anar al Parlament Europeu després que el TJUE li va reconèixer la immunitat com a eurodiputat. L’alt tribunal considera que el parer de la justícia europea, que es basava en la presó provisional que va complir Junqueras, no té efectes sobre la situació actual, que és de sentència de presó ferma.

El Suprem explica que, com que la sentència és ferma i comporta la inhabilitació absoluta, Junqueras no pot exercir la condició d’eurodiputat. De fet, en la mateixa interlocutòria dictada aquest dijous, ha aixecat la suspensió d’aquesta inhabilitació que havia declarat en espera de saber la posició del TJUE. Així, ha rebutjat deixar-lo en llibertat, concedir-li un permís i demanar un suplicatori al Parlament Europeu. També ha denegat declarar nuls la sentència i el judici del procés.

El Suprem ha pres la decisió després de rebre les al·legacions de les parts. La fiscalia es va oposar a reconèixer-lo com a tal i va sol·licitar-ne la inhabilitació immediata. En canvi, la defensa va demanar la nul·litat de la sentència del procés i la posada en llibertat de Junqueras i l’Advocacia de l’Estat va rebutjar-ne la nul·litat, però sí que va sol·licitar que se li reconeguessin els drets com a eurodiputat.

El TS rebutja resoldre per la via urgent l’ordre de la JEC

Paral·lelament, aquest dijous també s’ha reunit la Sala Tercera Contenciosa Administrativa del Suprem, que ha decidit no resoldre per la via d’urgència la suspensió de l’ordre de la JEC, que havia demanat inhabilitar el president d’ERC, tot i la sentència del TJUE.

Els magistrats fan valer la sentència ferma del procés, que condemna Junqueras a 13 anys de presó, i han acordat tramitar aquesta possible suspensió per la via ordinària. Ara, per tant, s’obre un termini de cinc dies perquè les parts, inclosa la JEC, hi diguin la seva.

A banda del cas de Junqueras, la mateixa Sala Contenciosa Administrativa ha de resoldre, com a màxim aquest divendres, el recurs que també va presentar el president Quim Torra en què sol·licitava per la via d’urgència la suspensió de l’acord de la JEC d’inhabilitar-lo.