Una vuitantena d’alumnes de 4t d’ESO dels instituts Josep Comas i Solà, de la Trinitat Vella, i Emperador Carles, de Sants, han participat en el programa Nosaltres creem: mateixos drets, mateixos deures. Es tracta d’una formació creada per l’Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) i Teleduca i finançada per l’Ajuntament de Barcelona, que pretén sensibilitzar els joves en qüestions de desigualtats de gènere.

L’objectiu del programa és crear una peça audiovisual curta en la qual es puguin veure les causes i les conseqüències de les desigualtats per raó de gènere. Juan Montero, tècnic d’intervenció social de l’ACCP, explica que, primer, treballen a l’aula sobre els conceptes d’igualtat de gènere i feminisme i després els alumnes fan els vídeos. En els curts, els estudiants “plasmen aquelles desigualtats que veuen al seu voltant per motius de gènere. Hi apareixen per exemple els micromasclismes, la publicitat sexista, la discriminació professional, la maternitat o l’assetjament sexual, entre d’altres”.

El projecte Nosaltres creem: mateixos drets i deures va néixer fa quatre anys a l’Institut Josep Comas i Solà i aquest curs s’hi ha sumat l’Institut Emperador Carles. En total, han presentat 11 curts diferents.

L’equip docent també es forma

El col·lectiu docent dels centres implicats en el projecte també es forma en aspectes d’igualtat amb l’objectiu de ser capaços de dissenyar correctament programes o classes de sensibilització. La idea és incentivar la integració d’una visió de gènere que potenciï la igualtat entre els joves. El programa fa una anàlisi crítica de la societat i ensenya a ser capaços d’identificar contextos culturals, i les causes i conseqüències corresponents relacionades amb la desigualtat de gènere. D’aquesta manera, la comunitat educativa reflexiona sobre quin és el paper de la societat en els processos de transformació social i ho fa a través de competències en cultura audiovisual.

Implicació de les entitats del barri

En el projecte hi participen diverses entitats dels districtes de Sant Andreu com l’Escola d’Adults de la Trinitat Vella i la ràdio Trinijove; i del districte de Sants-Montjuïc, com el Consell de Dones del districte o els espais joves de La Clau, 12@16, La Bàscula o Química. De fet, està previst projectar els audiovisuals resultants del programa en aquests equipaments i entitats per tal de sensibilitzar altres joves i veïns.