En el marc del 80è aniversari dels bombardejos sobre Barcelona durant la Guerra Civil, El Born Centre de Cultura i Memòria i el Museu d’Història de Barcelona han treballat al voltant del tema de guerra i pau amb els més joves. I ho han fet amb La clau és la pau, un projecte que com a prova pilot s’ha portat a terme a l’Escola Sant Felip Neri.

Els estudiants de sisè de primària han treballat durant tot el curs els conceptes de guerra i pau. Han fet treball de camp, però també han repassat la història. Així han copsat les opinions de familiars i coneguts sobre conceptes com guerra, pau, violència, conflicte, etc. Han analitzat amb deteniment situacions quotidianes en què apareixen videojocs, baralles, etc, que els han ajudat a ser conscients de la realitat i també han après que amb el compromís i certes actituds es poden canviar situacions de conflicte en pau.

Repensar els conceptes de guerra i pau

Els alumnes de sisè de l’Escola Sant Felip Neri han estat els escollits per treballar el projecte La clau és la pau, promogut per El Born Centre de Cultura i Memòria i el Museu d’Història. Entrevistes a familiars, debats a classe així com la cerca de material històric han estat alguns dels elements que han treballat durant tot el curs amb l’objectiu de repensar els conceptes de guerra i pau.

El treball, segons Hugo Font, tutor de sisè en aquest centre, “els ajuda a pensar críticament, a prendre decisions, a discutir, hem discutit molt aquí en la classe, hem reflexionat perquè bàsicament, l’important de la pau principalment és parlar, dialogar i arribar a acords, però sense imposar“.

Mirada més crítica

Els joves també han treballat a classe situacions i expressions quotidianes que, pel fet de tenir-les interioritzades, es normalitzen sense adonar-se’n que són situacions de conflicteTura Saurina explica que “m’he adonat que no hi ha només un tipus de violència, que hi ha molts, i que hi ha diferents maneres de solucionar problemes i que hi ha exemples diferents de pau i de violència i que el conflicte també és  necessari per resoldre els problemes”.

El material elaborat durant el curs al voltant del treball La pau és la clau, així com les conclusions extretes es van exposar, durant uns dies, a El Born Centre de Cultura i Memòria.