L’Escola Bressol Municipal Aurora, situada al bell mig del Raval, s’estrenarà el 9 de gener. Es tracta d’un centre pioner a Barcelona on es farà una prova pilot de diversificació horària en què conviuran el model tradicional d’escola bressol amb un de més modern. L’espai té capacitat per atendre 88 infants dividits en sis grups. Per atendre’ls hi treballaran 18 persones, la majoria educadores.

Hi conviuran tres torns diferents

Per primera vegada s’oferirà a les famílies dos grups amb horaris diferents fora del que és habitual: un de matí, de 9 a 13 h, i un altre de tarda, de 15 a 19 h, destinats a nens d’un a tres anys. El centre tindrà, a més, l’horari ordinari de les escoles bressol municipals (EMB), de 9 h a 16 h, amb diversos grups: un de lactants, un d’un a dos anys i dos de dos a tres anys.

Aquesta nova planificació horària s’ha plantejat per afavorir la conciliació familiar i laboral, i oferir un horari reduït a les famílies que ho demanin. La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha remarcat que la flexibilitat és “necessària perquè cada vegada tenim famílies més diverses i necessitats més diverses a la ciutat”. Per avaluar-ne el funcionament la prova pilot durarà dos cursos i després es decidirà si es fa extensible.

cuineta escola bressol aurora

El cost de l’escola s’adaptarà a la modalitat escollida, de manera que els que tinguin horari reduït pagaran la meitat. Les tarifes, a més, variaran en funció dels ingressos familiars, com es fa en la resta de llars d’infants. Oscilen entre els 21,10 € i els 166,70 € mensuals.

Amb aquest nou centre, Barcelona arriba a les 101 escoles bressol municipals. El darrer centre d’aquest tipus, la Morera, es va obrir fa només un mes, a començaments de desembre, al barri del Congrés i els Indians. En total, segons dades de l’Ajuntament, el sistema de llars d’infants públic disposa de 8.411 places.

Tindrà un espai socioeducatiu

Una altra de les novetats que incorporarà aquesta escola, situada al número 24 del carrer de l’Aurora, és un espai socioeducatiu per a famílies. Les persones que necessitin aquests serveis es podran posar en contacte directament amb el centre, o bé arribaran derivades del centre d’atenció primària (CAP), dels serveis socials o bé del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç de Ciutat Vella.

La iniciativa ofereix acompanyament en dos grups diferents: un que fa referència a Nadons en família i un altre anomenat Espai familiar. En el primer hi haurà dos grups, un de matí i un de tarda, amb una sessió setmanal de 2,5 h. Hi haurà 12 mares i/o pares a cada grup acompanyats del seu bebè d’entre zero i els nou o 10 mesos. Els professionals que els atendran crearan un clima de confiança per compartir experiències i vivències en relació amb la criança i els oferiran ajuda. Es tracta d’un espai per conversar i explicar els avenços que fan setmana rere setmana.

L’Espai familiar va destinat a famílies amb infants d’entre els nou o 10 mesos i els tres anys. Aquí hi haurà tres grups, dos en horari de matí i un en horari de tarda amb dues sessions setmanals que sumaran cinc hores. Aquestes sessions serviran perquè els infants se socialitzin i permeten als professionals observar les millores que van fent. A més, els experts podran oferir un treball terapèutic tant individual com familiar per millorar les mancances en relació amb la criança. L’Espai familiar i Nadons en família ofereixen un total de 69 places per a infants.

porta d'entrada escola bressol aurora