Els alumnes de parvulari de l’Escola 9 Graons s’han quedat sense pati. El centre educatiu ha decidit tancar aquest espai per la presència d’una teulada d’amiant en mal estat a un pàrquing proper. Ho han fet per precaució i per donar resposta a la preocupació de l’Associació de Families d’Alumnes (AFA), que feia temps que denunciava els efectes perjudicials que pot tenir el fibrociment sobre la salut dels infants.

Dificultats per estudiar l’estat de la teulada

L’Escola 9 Graons està situada al carrer de Roger de Flor i va obrir portes el curs 2017 -2018.  Just a tocar té un pàrquing privat amb una teulada d’amiant que ha fet saltar totes les alarmes entre pares i mares dels estudiants. Segons les famílies, l’Ajuntament té pendent d’expropiar aquest espai, per això demanen al consistori que acceleri els tràmits perquè es faci al més aviat possible. Mentrestant, els pares i mares han sol·licitat que es prenguin mesures pal·liatives per evitar que les fibres d’amiant puguin afectar la salut dels més petits.  Fins que no es portin a terme aquestes tasques, l’AFA assegura que no es tornarà a obrir el pati de l’escola.

L’Ajuntament pren mesures

Segons el consistori quan van conèixer la inquietud de les famílies, van ordenar que s’inspeccionés la teulada. Encara no estan els resultats d’aquesta actuació, però fonts municipals avancen que l’amiant no hauria de comportar problemes de salut, perquè tal com estableix la normativa espanyola, només ho pot fer quan està trencat i en aquest cas no s’han detectat esquerdes. No obstant això, l’Ajuntament ha contractat una empresa ―només hi ha tres a Espanya― perquè analitzi si existeixen restes de fibrociment a l’escola. L’anàlisi es farà durant els propers dies.

Altres escoles amb teulades d’amiant a prop

L’Escola 9 Graons no és la primera que detecta edificis amb fibrociment en mal estat a prop. Fa uns mesos, les queixes de veïnals van obligar a l’Ajuntament a retirar una part de la teulada d’amiant d’un edifici municipal proper a l’Escola la Llacuna del Poblenou. Al juny, l’Escola Gaia, l’Escola Encants i l’Escola Bressol Municipal Leonor Serrano van denunciar un cas similar molt a prop dels centres educatius.

La FAVB ha assessorat les famílies

Els representants de les famílies de l’escola 9 Graons han estat assessorats per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, que ha engegat una campanya per alertar dels perills de l’amiant. Volen que es tracti com un problema de salut pública i recorden que la immensa majoria de les teulades de fibrociment de la ciutat ja han superat la vida útil i s’estan degradant. No es pot dir, afegeixen, que si no es manipula no hi ha perill.