L’Espai Quiró és des de fa uns anys un solar que els veïns han dotat d’usos provisionals des que es va enderrocar l’antic edifici de l’Hospital Quirón. El principal n’és l’hort, però també moltes activitats que han convertit l’espai en un punt de trobada veïnal. Amb aquest esperit s’ha elaborat el projecte guanyador que dibuixa els futurs equipaments que s’han de construir. L’equip d’arquitectes Espinet Ubach i Bajet Giramé ha imaginat un edifici que en manté l’esperit actual.

Casals de gent gran, de joves i de barri

“No és un edifici especialitzat en res, és un edifici a què van a parar moltes coses que necessita el districte, el barri”, explica l’arquitecte Miquel Espinet, de l’estudi Espinet Ubach. Hi haurà equipaments nous per al barri: un casal de gent gran, un casal de joves i un casal de barri en una superfície de 3.000 metres quadrats. També, es construirà una gran sala polivalent de 1.500 metres quadrats i un gran fòrum d’accés on es podran fer activitats. De fet, el projecte intenta incloure algunes de les propostes dels veïns com traslladar l’hort urbà actual a una de les terrasses. Els veïns esperen que es pugui donar continuïtat al projecte en l’edifici nou.

85 habitatges per a gent gran

A més dels equipaments, l’edifici disposarà de 85 habitatges per a gent gran i quatre sales polivalents. També hi haurà un pis d’unitat de convivència, on viuran entre 10 i 12 persones grans dependents. Aquest habitatge és una prova pilot, ja que és la primera vegada que es construeix aquest tipus de pis en sòl públic. Els altres pisos tindran una connexió visual entre si a través de la cuina, que comunicarà amb els passadissos d’accés als habitatges.

Els arquitectes expliquen que l’edifici s’està projectant amb criteris de sostenibilitat i d’eficiència que impregnaran tot l’espai. Ara, queda esperar-ne la construcció i està previst que les obres del futur Espai Quiró comencin després de l’estiu del 2020 i tindran una duració de dos anys.