Aquest solar de 3.000 m2 és on hi havia l’antiga clínica Quirón, que va ser enderrocada fa un any. De seguida veïns i entitats dels barris de l’entorn van veure l’oportunitat de fer ús de l’espai buit. Per això van contactar amb el districte, que els ha cedit l’espai mentre no comencin les obres. L’han batejat amb el nom d’Espai Quiró. NICOLA SCANDROGLIO, membre de l’associació MULA “Para nosotros participar en este espacio va un poco con la filosofía de nuestro proyecto, de nuestra idea de cuidar el espacio público, cuidar los espacios que están en desuso y abandono, a cambio de poder hacer actividades en ella y a través de las actividades cuidarlo, mantenerlo i fer-lo servir.” Cada trimestre es reuneixen amb el districte per establir els usos que es donaran al solar. A l’estiu, s’hi va fer cinema a la fresca i fa poc van organitzar tallers de grafit per a joves i infants. Ara es troben immersos en la preparació d’un hort urbà. NICOLA SCANDROGLIO, membre de l’associació MULA “Desde cero porqué nos estamos haciendo la tierra, estamos evitando cualquier tipo de gasto. Y sobre ruedas por la facilidad que mañana si esto realmente, esperemos, empiecen las obras, por la facilidad de poderlo transportar y seguir la actividad del huerto.” L’Espai Quiró també s’ha convertit en un punt de reunió veïnal. Les entitats que gestionen l’espai fan una crida als veïns perquè s’animin a participar-hi.

El solar on hi havia l’antiga clínica Quirón ha d’allotjar 100 habitatges per a gent gran i equipaments d’ús veïnal. Però mentre no comencen les obres, per a les quals s’ha d’establir un calendari en el proper Pla d’actuació municipal, veïns i entitats fan ús de l’espai per a diverses activitats. Ara hi estan construint un hort urbà sobre rodes.

Fa un any, quan la clínica Quiron va ser enderrocada, els veïns dels barris de la Salut i Can Baró van demanar al districte de Gràcia que els deixés l’espai per a ús veïnal mentre el solar estigués buit. Mesos més tard, van aconseguir-ne la cessió. I des d’aleshores han estat organitzant diverses activitats obertes a tots els veïns. Des de debats sobre les problemàtiques dels barris, una vegada al mes, fins a cinema a la fresca durant l’estiu o tallers.

Actualment a l’Espai Quiró, tal com l’han batejat els veïns, hi estan preparant un hort urbà. Per finançar-lo han engegat la campanya “Apadrina un plat”. Cap a l’estiu, i abans no comencin les obres, tenen previst fer la festa de la collita. Tots els qui hagin apadrinat un plat podran menjar un menú fet amb els vegetals de l’hort urbà de l’Espai Quiró.

Les entitats que gestionen l’ús del solar són la Plataforma Sanllehy, l’Associació cultural La Miranda, l’associació Ciberdona, la nova Associació de Veïns La Salut,  MULA i un grup de tècnics de barri.