L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha impulsat el primer registre complet de pacients que tenen sarcoma a l’estat. El projecte vol millorar el diagnòstic de la malaltia, que afecta els teixits tous, viscerals i ossos. Una de les dificultats amb què es troben els metges davant d’un sarcoma és que n’hi ha de fins a 70 tipus diferents, i que no tots els centres hospitalaris disposen d’uns laboratoris preparats per fer les proves diagnòstiques moleculars.

376 casos de sarcomes a Catalunya

Un dels reptes ara per ara és la detecció del sarcoma. Afecta només un 1 % dels qui tenen un càncer, una de cada 20.000 persones. Se n’han diagnosticat 376 casos a Catalunya i uns 2.000 a tot l’estat. La doctora Cleofé Romagosa, patòloga especialista en sarcomes de l’Hospital Vall d’Hebron, ha assegurat que volen crear una xarxa de patòlegs experts estatals per on passin tots els sarcomes registrats en territori espanyol. La intenció és posar-la en marxa a Catalunya i després anar-la implementant a la resta de comunitats autònomes.

Segons la doctora Claudia Valverde, investigadora del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el metge de capçalera que s’enfronta a un cas de sarcoma no pensa en un primer moment en aquesta malaltia. “Aquests tumors poden aparèixer en qualsevol lloc de l’organisme, tot i que el més habitual és als braços i les cames“, ha dit Valverde.

Actualment hi ha set centres, serveis i unitats de referència (CSUR) per al tractament multidisciplinar de sarcomes a l’estat. Tres són a Catalunya i un és el Vall d’Hebron. El projecte seleccionarà hospitals d’arreu del territori estatal que tinguin un grup de patòlegs amb experiència i amb la tecnologia puntera per fer els diagnòstics. Aquests hospitals es convertiran en centres revisors i coordinadors de la nova xarxa de patòlegs. Tots podran compartir casos complexos i decidir quin és el millor tractament. Els experts asseguren que a tres anys vista es comprovarà l’efectivitat de centralitzar en un registre comú els casos de sarcomes millorant la vida del pacient.

El Vall d’Hebron va atendre durant el 2018 un total de 182 pacients majors de 14 anys amb aquesta patologia.