Gent gran

La pandèmia del coronavirus sacseja tota la societat i, especialment, afecta la gent gran que concentra bona part de les defuncions per la covid-19. Per aquesta raó, una vintena d’entitats relacionades amb aquest col·lectiu més vulnerable han signat un manifest exigint millores en l’atenció a la tercera edat i més material de protecció en la situació actual.

Mancances cronificades

No és la primera vegada que, des que es va decretar l’estat d’alarma, es fan crides a reforçar serveis com els de les residències de gent gran. En aquesta ocasió, una vintena d’associacions i entitats han unit forces amb un text reivindicatiu. En l’escrit, les associacions denuncien que abans de la crisi sanitària actual, l’atenció a les residències, les visites als domicilis particulars i les estades temporals a centres sociosanitaris ja disposaven “d’una dotació de recursos insuficient per garantir un servei digne” i l’esclat de la pandèmia encara ho ha evidenciat més.

Les entitats signants reclamen més competències per als ajuntaments i la Generalitat i que les administracions millorin els protocols d’actuació per tal d’optimitzar el servei que ofereixen al col·lectiu. També volen que es “proporcionin tots els recursos professionals i tècnics necessaris per afrontar aquesta situació”. Així mateix, demanen equips de protecció individual dels treballadors que atenen la gent gran, per al malalt i per als familiars i entorn dels pacients.

Una mort digna

Un altre aspecte que preocupa a les entitats és assegurar que els equips de cures pal·liatives puguin fer el servei de teleassitència a totes aquelles persones que ho necessitin tan al seu domicili o residència. I reclamen que en cas que hi hagi alguna defunció, la persona pugui morir dignament i sense patir. 

Entre els signants, hi ha la Coordinadora Nacional de Pensionistes i Jubilats de Catalunya, la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya, la Federació d’Associacions de Malalts d’Alzheimer de Catalunya i la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona.

212 casos de coronavirus en residències

Segons ha explicat la portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, actualment hi ha confirmats 212 casos de coronavirus entre persones que viuen en residències de gent gran, del total de 64.093 avis i àvies que viuen en aquests centres. Davant de la vulnerabilitat del col·lectiu, la Generalitat ha repartit aquesta setmana 50.000 mascaretes i guants a residències.