La població d’edat avançada és un dels col·lectius més vulnerables a la propagació del coronavirus i, per això, entitats com Amics de la Gent Gran han hagut d’adaptar les rutines a l’hora d’acompanyar els usuaris. Els voluntaris han deixat de fer-los visites a domicili, però han trobat altres fórmules per estar ben connectats: les trucades i videotrucades.
Isabel Estévez fa 11 anys que és voluntària d’Amics de la Gent Gran i aquest divendres al matí s’ha pogut veure a través de la pantalla del telèfon mòbil amb l’Alicia i la Dolores, de 80 anys. “El que han descobert! Es poden veure les cares i et diuen: ‘Ostres, això no ho sabia fer!'”, explica Estévez. I així, es posen al dia i s’expliquen com passen les hores a dins de casa.
La Dolores, per exemple, fa voltes per casa i s’exercita a la màquina per a la musculatura que té al pis. “Ens hem de buscar la vida, i tant que sí!”, exclama. L’Alicia arregla armaris —”encara que ja estiguin ordenats”— i ha començat un diari per deixar escrita la història de la seva vida i la seva família. “Ahir [dijous] m’hi vaig posar, i aquesta tarda faré dues pàgines més”, relata.
El telèfon és un dels mitjans que ara més fa servir Amics de la Gent Gran per donar suport a les més de 3.000 persones que atén. La majoria viuen soles i, a banda de dir-los quines precaucions han de prendre davant de la covid-19, supervisen que no els falti de res. L’Alicia i la Dolores, asseguren, porten bé el confinament, i ja pensen en què faran quan tot s’acabi: “Hem de fer un dinar totes!”.