El govern català ha demanat “celeritat” a l’Estat a l’hora de pagar els ERTO presentats per les empreses per la crisi del coronavirus. En una compareixença telemàtica, posterior a la reunió del consell executiu, la portaveu Meritxell Budó ha assegurat que hi ha treballadors, sobretot els que tenen rendes baixes, que “necessiten poder cobrar ja” la prestació d’atur per poder mantenir les famílies. Afirma que segons els calendaris previstos, alguns no rebran els diners fins al 10 de maig.

Per això, ha afegit que “s’han de suspendre els pagaments d’impostos, lloguers, crèdits i subministraments com ja estan fent altres països de l’entorn“. Sobretot, diu, en el cas dels autònoms. Budó també demana que s’ampliïn els supòsits de força major per acollir-se a un ERTO i avisa que la Generalitat “perseguirà qualsevol actuació fraudulenta de les empreses en aquest sentit”.

Aquest dimarts el govern català ha acordat modificar parcialment el Decret Llei de Mesures Urgents contra el Coronavirus per adaptar-lo al Reial Decret aprovat pel Govern espanyol i incloure-hi noves mesures econòmiques. En concret, ha ampliat l’àmbit de les indemnitzacions en el cas que s’hagin de suspendre els contractes i ha inclòs les despeses de lloguers o els costos de manteniment d’instal·lacions i equips durant el període de suspensió.

El pagament a compte de la indemnització té com a objectiu mantenir els llocs de treball dels contractes afectats i evitar que es duguin a terme expedients de regulació d’ocupació o ERTO. En el cas que les empreses amb contractes suspesos decideixin aplicar-los, la Generalitat retirarà el pagament per avançat.

Una altra de les mesures aprovades per l’executiu és la reducció del cànon de l’aigua a tots els usuaris. Serà d’un 50 % entre l’1 d’abril i el 31 de maig. La mesura també beneficiarà el sector industrial i les activitats econòmiques i ramaderes. L’executiu català també ha demanat al govern central que asseguri una renda de protecció de la ciutadania que garanteixi els ingressos durant la crisi i permeti un “confinament real”.

“La ciutadania va salvar els bancs i ara és el moment que els bancs ho retornin”

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha replicat al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i a la titular d’Economia, Nadia María Calviño, que aquest dilluns van descartar aplicar un confinament total de la població. Budó ha afirmat que “quan abans es decreti el confinament total abans arribarà la recuperació econòmica”. Calviño, recordem-ho, manté que aquesta mesura paralitzaria l’economia.

Durant la roda de premsa telemàtica d’aquest dimarts al migdia, la consellera de la Presidència també s’ha dirigit a les entitats bancàries: “La ciutadania va salvar els bancs i ara és el moment que els bancs retornin l’ajut”, en una nova petició al Govern espanyol perquè prengui mesures més dràstiques. L’executiu català demana, entre altres qüestions, que se suspenguin hipoteques o crèdits que els ciutadans no puguin assumir per la crisi del coronavirus.