Els responsables de la cooperativa del Gimnàs Social Sant Pau, al Raval, respiren una mica més tranquils. Dues entitats financeres, de les quals no poden dir el nom, s’han compromès a avançar els diners del deute de 150.000 € de l’equipament, fet que els empeny a haver de tancar el 31 de maig. En un debat a ‘El matí de Barcelona’, Ernest Morera i Jordi Bordas, membres de la cooperativa que gestiona el gimnàs, han explicat que aquest avançament està condicionat a la signatura d’un acord amb la Generalitat, que és qui podria acabar pagant aquesta quantitat, en què es comprometi a retornar els diners als bancs.

Des de la cooperativa expliquen que s’estan fent reunions contra rellotge a diferents nivells, però que el govern català es va mostrar favorable la setmana passada a tancar aquest acord per escrit abans no sigui massa tard. Un cop pagat el deute, la cooperativa podrà tornar a respirar tranquil·la i abordar un “pacte de ciutat” amb l’Ajuntament i la Generalitat sobre el futur d’aquest equipament, que dona servei a 900 persones sense recursos.

La situació econòmica dels 11 treballadors i dels responsables de la cooperativa és molt precària. “Jo en soc el director i tinc la llum tallada a casa”, explica Ernest Morera. Els treballadors també fa temps que estan cobrant la meitat del sou i alguns acumulen deutes familiars.

Un equipament públic amb una gestió privada

Des de la cooperativa del gimnàs expliquen que ERC, BComú i JxC, tres de les formacions que han sortit escollides a les eleccions municipals, s’han compromès que aquest espai sigui públic i que l’Ajuntament en financi una part, mantenint l’actual model de gestió, a mans d’una entitat privada. Són conscients, però, que el moment de negociacions al consistori per formar govern n’endarrerirà la solució. Tot i això, recorden que el plenari va aprovar la compra de l’edifici on s’ubica el Sant Pau per protegir el futur d’aquest equipament esportiu i crear habitatge públic.

Un cop fet aquest pas, des de la cooperativa també demanen al consistori que s’impliqui en la viabilitat del gimnàs pagant un percentatge de les quotes de les persones que hi deriven. Actualment, dels 900 usuaris del Sant Pau, uns 200 hi han arribat derivats pels serveis socials del consistori. El fet de mantenir-ne la gestió privada permetrà garantir l’accés a l’equipament a les persones que queden excloses dels equipaments públics municipals quan s’aplica la normativa al peu de la lletra.