“Darrere el projecte de l’hort hi ha diverses entitats implicades, com ara Porta’m a l’Hort, l’Associació 500×20 (contra els desnonaments), l’Associació de Veïns de Porta i l’Assemblea d’Aturades i Aturats de Nou Barris”, explica Cayetano Morales, membre de l’última entitat. “Els principis que impulsen aquest projecte són el treball col·lectiu, la integració social i l’ecoagricultura amb valors agrícoles sostenibles. Per exemple, no utilitzem res químic, intentem trobar llavors ecològiques”, afegeix.

L’any passat l’Ajuntament va condicionar el solar i, des del novembre, els membres del col·lectiu Transforma Porta gestionen l’hort. “Hi ha veïns que s’apropen i hi col·laboren, sobretot aquells que tenen coneixements agrícoles perquè, en la seva joventut, van treballar al camp”, assegura Àngels Espina, de l’associació veïnal del barri.

L’objectiu de l’hort és ajudar les persones aturades i amb dificultats. De fet, hi ha una vintena de famílies que es beneficien dels productes que ells mateixos cultiven. Els diumenges al matí és el dia que més veïns s’hi apleguen per assolir diferents tasques.

Els reclams dels veïns van més enllà

L’hort està situat al costat de Can Valent, una masia molt degradada. Els veïns demanen a l’Ajuntament que la rehabiliti per donar-li un ús lligat als horts urbans. “La masia es va municipalitzar als anys 60. Els veïns l’estem reivindicant com a escola d’horticultura. Està a punt de caure i algun dia no es podrà rehabilitar. És possiblement l’edifici més antic que hi ha al barri”, explica Morales.

Els veïns reclamen, a més, que tota la zona al voltant dels horts es faci rural i més verda. “Demanem que tot aquest espai, des de Can Dragó fins als Jardins d’Alfàbia, sigui una zona verda. Volem que les places d’estacionament provisional del costat del cementiri de Sant Andreu es reurbanitzin i es converteixin en zones verdes i carril bici. Sobretot reclamem que no es construeixin més edificacions”, aclareix Espina.