Les mascaretes són un element imprescindible per frenar la propagació de virus com la grip comuna o el coronavirus covid-19, actualment en fase d’epidèmia. Aquests elements retenen les gotes de líquid que poden sortir amb la tos, els esternuts o durant una conversa amb una altra persona i que ajuden a expandir el patogen. Tot i que Salut no veu necessari l’ús de màscares, Rosina Gironés, degana de Biologia de la Universitat de Barcelona, recomana que les persones que puguin tenir símptomes d’un virus utilitzin sempre mascareta “amb normalitat”, sobretot aquelles que treballin de cara al públic.

“Hi ha professions que són de molt risc i no ho estem valorant”, ha dit Gironés al programa ‘bàsics’, de betevé. Un exemple, diu, és la perruqueria. “Estan amb senyores grans, les tenen a mig metre i els van tossint al damunt”, afirma. La catedràtica explica que la mascareta és una bona opció en espera de l’arribada d’una vacuna contra el coronavirus, que previsiblement no arribarà els pròxims mesos: “És lenta de produir i s’ha de fer amb garanties”.

Major mortalitat que la grip comuna

La mortalitat del covid-19 se situa entorn de l’1 % dels casos, segons els primers estudis. El percentatge és inferior al de la grip comuna (0,1 %). La catedràtica de microbiologia de la UB ho atribueix, entre d’altres, al fet que existeix una vacuna per a la grip estacional. “Si el virus s’acabés escampant aquí com a la Xina, el nombre de víctimes seria elevat”, ha apuntat. Per això, creu que el confinament de la Xina “ajuda” i permet fer temps fins que els científics aconsegueixin crear la vacuna contra aquest nou agent infecciós. La població de risc són, sobretot, gent gran i persones amb altres patologies associades.

Sobre la cancel·lació del Mobile World Congress pel coronavirus, Rosa Gironés assegura que “el risc zero no existeix” i que l’arribada prevista de més de 100.000 persones amb motiu del congrés de telefonia mòbil hauria incrementat la possibilitat de detecta-ne un cas a Barcelona, ja que el contacte directe entre els assistents en esdeveniments com aquest és constant.