La Guàrdia Urbana ha hagut d’intervenir aquest dimecres al vespre per garantir la seguretat d’una cinquantena de veïns que protestava per la presència de traficants en un narcoedifici del número 14 del carrer del Príncep de Viana, al Raval. Ha estat durant una protesta convocada per Acció Raval, que s’ha concentrat davant de l’immoble, i que ha provocat la reacció dels ocupants: Des dels balcons han llançat llaunes, barres de ferro, pals i garrafes plenes d’aigua als manifestants.

La policia de Barcelona ha establert un cordó policial en aquest tram del carrer i ha fet entrades a l’habitatge per identificar els ocupants, entre els quals, els responsables del llançament dels objectes. La Guàrdia Urbana ha identificat a vuit persones, entre narcotraficants i consumidors, i ha fet una inspecció als pisos on s’hi trobaven aquestes persones.

La protesta havia començat a les 19 h, quan alguns d’aquests veïns han penjat una pancarta al carrer del Príncep de Viana, on aquest dimarts es va produir el segon incendi en un pis ocupat, suposadament, per narcotraficants. Sota el lema “Sant Valentí sense narcopisos, petoneja’t sota la pancarta”, volen assenyalar, concretament, l’edifici del número 14, “ocupat des de fa dos anys”, denuncien.

L’acció també ha posat el focus en el fet que tots dos incendis s’han produït en un període de només cinc dies. De fet, el primer cas conegut va ser divendres de la setmana passada, en un immoble del carrer dels Magatzems, a la Barceloneta, d’on després de declarar-se el foc va fugir un home que estava lligat i emmordassat. La freqüència amb què s’han produït aquests dos casos fa aixecar les sospites veïnals sobre si el modus operandi” dels traficants de drogues ha evolucionat, tot i que ara per ara els Mossos d’Esquadra no hi veuen un patró relacionat.

Tot plegat es produeix la mateixa setmana en què els Mossos han detingut 12 persones en una operació contra els narcopisos als barris del Raval, el Gòtic i la Barceloneta.

Implicació de bancs i fons d’inversió

Acció Raval ha acompanyat l’acció d’aquest dimecres amb la demanda que el problema dels narcopisos no caigui en l’oblit, tot el contrari. Si bé asseguren que “hi ha bona coordinació entre les administracions i els veïns”, diu Ángel Cordero, portaveu d’Acció Raval, posen l’accent en els propietaris dels immobles. Així, els reclamen que bancs i grans tenidors “prenguin mesures per prevenir noves narcoocupacions i que les denunciïn” quan es produeixin, perquè “la policia desallotgi els narcotraficants“, afegeix Acció Raval.

Amb tot, l’entitat veïnal recorda que “les administracions públiques han de canviar la legislació per sancionar els propietaris que es despreocupen dels seus habitatges i no hi en donen un ús per pal·liar l’emergència d’habitatge”, cosa que ha d’anar acompanya de “més recursos als serveis de protecció social per prevenir i atendre la drogoaddicció”, conclou.