L’Ajuntament s’ha compromès a no deixar perdre la masia de Can Valent per al barri de Porta. Es necessiten uns 700.000 euros per consolidar-ne l’estructura i evitar així la runa del casalot, que es troba en un estat avançat de degradació. Paral·lelament, el consistori obrirà un procés participatiu amb les entitats de Porta per definir l’ús que haurà de tenir la masia.

La masia de Can Valent es va construir entre els segles XVI i XVII. Va passar a ser propietat municipal l’any 1985 i, des d’aleshores, roman buit i en un estat de degradació agreujat per diversos actes vandàlics, com l’incendi que va afectar bona part de la teulada. Fins ara, cap dels projectes que s’han estudiat o proposat per part de l’Ajuntament o dels veïns no s’han fet realitat, i ja fa molts anys que les entitats de Porta i de memòria històrica alerten del mal estat de l’estructura de la masia.

Un estudi xifra en 700.000 euros el pressupost necessari per aturar l’enfonsament del casalot. Les actuacions del projecte de consolidació consistirien en tasques de desbrossament -ja que la vegetació ha envaït l’interior de la masia- neteja dels espais, eliminació dels elements afegits i reforçament de l’estructura. “És una peça del patrimoni de Nou Barris irrenunciable, és una de les darreres masies que ens queda al districte -comenta Carlos Izquierdo, conseller tècnic de Nou Barris-, el primer que hem de fer, i ens hem compromès a fer-ho, és consolidar l’estructura de la masia per no perdre-la, i de cara al mandat següent, veurem quin ús final li donem”.

L’ús de la masia, a debat

El principal escull per rehabilitar la masia de Can Valent ha estat sempre l’ús que ha d’assolir. El fet de trobar-se a pocs metres dels murs del cementiri de Sant Andreu ha condicionat decisivament el futur del casalot. Històricament els veïns n’han demanat un ús cívic, d’escola de jardineria i espai per al barri, però tot indicava que per normativa havia de tenir un ús de caire funerari. De fet, hi va haver una proposta per convertir-la en tanatori, que va topar amb el rebuig veïnal.

Ara l’Ajuntament vol obrir un procés participatiu per definir amb les entitats i el veïnat quin n’ha de ser l’ús i, per tant, com ha de ser arquitectònicament la rehabilitació. “Es tracta d’un edifici catalogat amb el nivell C, això s’ha de tenir en compte -explica Carlos Izquierdo-. L’ús que li podem donar pot ser qualsevol que tinguem pactat amb el barri. En principi hi havia dubtes jurídics de si havia de ser per a usos funeraris, però ara tenim la bona notícia que no ha de ser així i per tant podem començar a consultar amb el barri quin és l’ús final que volem donar a aquest espai”. Aquesta definició serà ja, però, en el mandat següent.