Menjador escolar

(ACN / Redacció) El Departament d’Educació, amb la supervisió de Salut, revisarà els menús de 42 escoles bressol per garantir l’alimentació saludable, segura i responsable dels més menuts. Aquest és, tal com ha explicat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, només un “punt de partida”. La idea és assegurar-se que totes les escoles bressol ofereixen alimentació saludable a tots els infants.

“Tenim una epidèmia d’obesitat infantil”

A Catalunya, el 40 % dels menors d’entre 6 i 12 anys tenen obesitat o sobrepès. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha estat rotund a l’hora de descriure aquesta realitat: “Tenim una epidèmia d’obesitat infantil”. Balcells ha indicat que l’obesitat infantil predisposa a patir malalties greus més endavant, com la diabetis o patologies cardiovasculars. “És un tema de salut i és molt important començar en aquestes edats a prevenir”, ha recalcat el conseller.

Per combatre les males pràctiques alimentàries, l’Agència de Salut Pública catalana, ha presentat aquest dijous la nova guia ‘L’alimentació saludable en la primera infància’. Aquesta guia neix amb l’objectiu d’oferir informació i eines a professionals de la salut, docents i famílies per millorar la qualitat de l’alimentació dels infants i promoure’n una relació saludable amb el menjar.

Els menjadors escolars comencen a retallar en productes eco per la inflació
Davant d’una inflació disparada algunes empreses que gestionen menjadors escolars es veuen obligades a retallar en productes

El document incorpora un capítol per a les escoles bressol, amb propostes de menús, amb recomanacions per als dinars, esmorzars i berenars. Les consideracions per als menús que recull són que els àpats han de garantir una alimentació segura, saludable, responsable, sostenible i ètica, també amb l’entorn. En la revisió dels menús que farà Educació es tindran en compte els criteris del document

El document també fa una mirada d’atenció a la diversitat, amb un apartat d’alimentació vegetariana i d’altres cultures. També posa èmfasi en la lactància materna. De fet, es treballarà amb les escoles bressol perquè facilitin continuar la lactància.

Colau veu en les desigualtats socials la principal causa de l’obesitat infantil

A la presentació de la guia, també hi ha participat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha assenyalat que és important que les administracions ofereixen eines com aquesta guia, però que no poden “transferir responsabilitats”. “Hi ha desigualtats socials enormes i l’obesitat infantil, que no pot ser una estigmatització de les criatures ni les famílies, està relacionada amb les rendes baixes i les dificultats econòmiques”, ha remarcat.

Colau creu que les administracions han de regular, per exemple, perquè no s’anunciïn productes ultraprocessats en horari infantil i donar més suport a la pagesia. També, ha dit, vetllar per la qualitat d’alimentació en els contractes públics de menjadors col·lectius, com els d’escoles, hospitals o residències, amb una petició directa al govern. Aragonès ha respost que ja hi estan treballant.