43 entitats dels barris del Raval i de Sant Antoni agrupades a la Plataforma pro Pacificació de la Ronda Sant Antoni han advertit aquest dijous que “no acceptarem cap decisió que impliqui tornar a fer passar el trànsit per la ronda”. En un comunicat conjunt exigeixen a l’Ajuntament de Barcelona “que cerqui alternatives”. En la darrera proposta anunciada pel consistori, la previsió era deixar-hi un carril bus de baixada. Xavier Caballé, de FEM Sant Antoni, considera que “un carril bus de baixada, implica carregar-se la pacificació”.

Les associacions que signen el manifest —entre les quals hi ha diverses escoles del districte— rebutgen frontalment el plantejament del projecte i critiquen que el govern de comuns i PSC, “lluny d’escoltar la reivindicació de desenes d’entitats veïnals” volen tornar a “obrir el trànsit de nou en un espai de vida”. Reclamen reunir-se amb l’alcaldessa, Ada Colau, i han anunciat mobilitzacions les properes setmanes. D’aquí a uns dies entregaran el comunicat de protesta al síndic de greuges.

Manca d’espais de joc per als infants

Les entitats que signen el document “no entenen que l’Ajuntament es vulgui carregar l’espai pacificat”. Creuen que ha cohesionat els barris del Raval i Sant Antoni i que, a més, ha suposat un respir per als infants que hi viuen. Denuncien que malgrat que el Raval és el tercer barri de Barcelona amb més nens, és el que té menys espais de joc: només nou parcs per a més de 6.000 infants. En altres punts com, per exemple, el Clot, hi ha 10 zones de joc per a 3.000 menors.

No hi ha consens sobre la reforma

Les diferents entitats asseguren que la proposta que va presentar el govern municipal fa uns mesos, “no és de consens”. Afirmen que, fins ara, l’únic punt amb qual s’han posat d’acord les diferents entitats veïnals, comercials i el consistori és que “la llosa s’ha de retirar”. De fet, es farà “ben aviat”, segons l’Ajuntament.

Ara bé, des de la Plataforma pro Pacificació de la Ronda Sant Antoni critiquen que les obres es plantegin en dues fases —primer la retirada i després la reforma—. Creuen que caldria fer-ho tot de forma continuada.

La reforma, “encarrilada abans d’acabar el mandat”

El regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, ha afirmat aquest dijous al matí que abans d’acabar el mandat “es deixaran encarrilades les obres definitives” de la ronda. Sobre el projecte definitiu, el regidor assegura que “aviat” es presentarà una proposta. Gonzàlez apunta que cal “maximitzar l’espai verd i relligar els dos barris”. Afegeix que l’Ajuntament sempre ha buscat el màxim consens entre totes les entitats veïnals.