Infants al pati d'una escola

(ACN) Quatre de cada 10 infants d’entre sis i 12 anys a Catalunya tenen excés de pes segons l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA), que s’ha publicat aquest dimarts. A més, el 14 % dels infants tenen obesitat (situació en què es té més del 20 % del pes ideal) i la tendència, segons l’enquesta, és a augmentar, especialment entre les nenes, on ha pujat cinc punts respecte al 2019. S’ha passat del 6,4 % a l’11,8 % el 2021. En nens ha pujat dos punts respecte al 2019 (del 13,8 % al 15,8 %). El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha reconegut que és una preocupació del departament i ha reivindicat que estan prenent mesures per pal·liar-ho, com l’impost a les begudes ensucrades i la recent contractació de 150 nutricionistes per a l’atenció primària.

L’Enquesta de salut de Catalunya s’ha fet a una mostra de 4.857 persones.

Preocupació per la tendència de l’obesitat infantil

“És un repte que, com a la majoria de països moderns, ens posa en una situació difícil”, ha dit Cabezas sobre les xifres que mostren l’augment de l’excés de pes i l’obesitat infantil. Cabezas ha assenyalat que un dels principals problemes és l’augment de l’oci sedentari. Segons l’ESCA, el 45 % dels infants catalans practiquen oci sedentari respecte a un 31 % que practiquen oci actiu, fent esport o jugant a l’aire lliure. I en la separació per sexes, més del 50 % dels nens dedica més de dues hores al dia a estar davant de pantalles, mentre que en el cas de les nenes aquesta xifra es queda en el 32 %.

La secretària de Salut Pública també ha parlat de la mala influència en l’alimentació dels aliments ultraprocessats i del problema de desigualtat: “Hi ha barris de Barcelona, per exemple, que tenen un 9 % més d’obesitat infantil que els que en tenen menys. És un problema de recursos i d’accés a aliments de qualitat com fruita i verdura”, ha matisat.

Argimon, per la seva banda, ha reivindicat que el departament no resta immòbil davant de la situació i que, a més d’haver posat un impost a les begudes ensucrades el 2017, recentment el departament ha contractat 150 dietistes i nutricionistes que estaran als centres d’atenció primària per poder tractar problemes de mala alimentació.

Baixa el consum de begudes ensucrades, d’alcohol i de tabac

De fet, un dels indicadors que més agrada al departament és el dels hàbits saludables. En el terreny de les begudes ensucrades, l’ESCA n’ha fet un seguiment des de la implementació de l’impost i cada any ha mostrat dades de reducció del consum. Si el 2017, el 25 % dels homes reconeixien que en consumia diàriament, ara només ho afirma el 20 % (en les dones, la reducció va del 15,1 % al 13,9 % en el mateix període). “L’impost és una mostra d’una política de salut efectiva”, ha reivindicat Argimon.

En l’enquesta també destaca que el consum de tabac baixa lleugerament respecte a l’any passat i es queda en el 22,6 % dels catalans. Pel que fa a les dades sobre el consum de risc d’alcohol en la població de 15 anys i més, també s’hi ha registrat un descens. Així, mentre el 2020, coincidint amb l’inici de la pandèmia, la tendència va ser augmentar i es va fregar el 6 % de persones a Catalunya que en feia un consum de risc, el 2021 va decréixer i va tornar els valors dels anys anteriors, al voltant del 5 %.