El recompte diari de diagnosticats, sospitosos de covid-19, morts i ingressats a les UCI han fet ballar el cap i han amoïnat la ciutadania en els darrers mesos. Unes dades que, passat el pic de la pandèmia, cal aprendre a relativitzar. “El seguiment dia rere dia de contagiats confirmats amb test ara ha passar a un segon pla perquè els canvis són lents”, explica Daniel López, investigador de biologia computacional de la UPC, i que lidera un grup de recerca que treballa per modelitzar l’evolució de la pandèmia.

També als hospitals han posat en quarantena l’actualització diària d’infectats i ara fan una valoració “setmanal per veure les tendències”, diu Judit Villar, metgessa adjunta de malalties infeccioses de l’Hospital del Mar. Vilar fins i tot dubta que la xifra d’infectats tingui cap tipus de validesa: “El problema és que no s’han pogut fer proves i, passats tres mesos, a l’Hospital del Mar encara seguim sense fer tests als malalts lleus”. Als hospitals, la xifra que més compta és la d’ingressats greus, que en dues setmanes a Catalunya s’han reduït a la meitat.

Un repunt dels casos?

Cal aplicar cautela, per exemple, en analitzar les dades de contagis dels darrers dies a Catalunya. En les darreres setmanes arrossegàvem una tendència estable, amb uns 250 casos nous confirmats amb test cada dia, molt per sota del miler dels dies de pandèmia descontrolada. Aquest divendres, de sobte, es va produir un pic de 938 infectats més, mentre que aquest dissabte la xifra ha tornat a baixar. Uns registres que, per Joan Ramón Villalbí, membre de la junta directiva Societat Espanyola Salut Pública, es deuen a “fluctuacions perquè els nombres amb què es treballa ara són més petits, i també a desajustos en el sistema“.

Dades de contagis a Catalunya

En cap cas es tracta d’un repunt del covid-19 a Catalunya“, argumenta l’investigador Daniel López, i demana deixar de treure conclusions immediates: “El sistema és prou complex i no estàvem preparats per seguir una pandèmia hora a hora. Si hi ha un repunt es veurà per una tendència, no per les dades d’un dia“. De fet, que augmentin les dades de contagis, ara, pot ser positiu perquè significa que es fan més tests, sobretot en sectors més tocats pel virus, com per exemple residències: “Anem tenint més capacitat de diagnòstic i això no vol dir que hi hagi més casos”, apunta Villabí.

Una torra de guaita per evitar rebrots

Això no vol dir que calgui oblidar-se dels recomptes perquè són la millor torre de guaita per evitar els rebrots. López fa un símil amb el control d’incendis: “Quan hi ha un foc, ara s’hi actua ràpidament i hem aconseguit que la majoria d’incendis forestals siguin de menys d’una hectàrea. El mateix ha de passar amb la pandèmia. Tindrem rebrots, és impossible evitar-ho, però amb les xifres els hem de detectar de seguida i controlar ràpidament”.