La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha anunciat que el govern treballa en un pla per desconfinar les escoles, tancades des de fa dos mesos per la crisi del coronavirus.  Budó ha explicat que el president, Quim Torra, ha encarregat al Procicat que elabori una proposta concreta de desconfinament per als centres educatius i els casals ja que, segons Budó, és un tema que “inquieta” molt a les famílies, en especial ara que s’avança en la desescalada i molts pares i mares hauran de tornar a treballar de manera presencial. La consellera espera que la propera setmana es pugui donar més informació sobre aquest pla.

Budó ha explicat que “després de dos mesos sense poder anar a les escoles” cal donar respostes a les famílies i s’haurà de veure “si és possible o no una reobertura dels centres educatius abans de l’estiu”. L’obertura de les escoles no està prevista fins a la fase 2 de desescalada, però Budó ha ha reconegut que ara el que cal és “planificar”.

Budó demana el retorn de competències

Sobre el pla de desconfinament, la consellera de la Presidència ha assegurat que cal que el Govern espanyol torni les competències a Catalunya perquè departaments com el d’Interior o el de Salut puguin implementar les mesures en les quals treballen dia a dia sense haver de demanar permís a Madrid. En referència a l’estat d’alarma, Budó ha dit que s’hauria d’anar redefinint ja que el govern no pot donar-hi suport si suposa no disposar de competències “un mes més”, ha afegit.

Esport fora del municipi en la fase 1

El govern treballa també en diferents propostes per a la desescalada per fases. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha anunciat que demanaran al Govern espanyol que les persones que es trobin en àrees en fase 1 puguin fer esport fora del seu municipi. Segons Buch, no té sentit que els ciutadans es puguin moure per tota la seva àrea sanitària i, en canvi, hagin de quedar-se al seu municipi a fer esport. Això sí, segons el conseller, aquesta mesura no està prevista per als territoris, com Barcelona, que encara no hagin entrat a les fase 1.

Buch ha explicat, també, que proposaran al Govern que en els municipis de menys de 5.000 habitants que es trobin en fase 1 es puguin obrir mercats sedentaris, sense limitacions.

Més pacients sense covid-19 que amb coronavirus a les UCI

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que les dades pel que fa a la transmissió de la malaltia són bones. En aquest sentit, Vergés ha concretat que per primera vegada des de la meitat del mes de març el nombre de persones ingressades a les UCI per covid-19 és inferior al de persones que ingressades en crítics per patologies diferents a aquesta malaltia.