Queden poques hores per a l’inici de les Festes de la Mercè 2023 i el dispositiu de seguretat i de neteja ja està a punt. L’alcalde Jaume Collboni ha detallat que durant els dies de festa major, 1.800 agents de la Guàrdia Urbana s’encarregaran de la seguretat a la ciutat, de forma conjunta amb els Mossos d’Esquadra. Juntament amb els Bombers de Barcelona i la Policia Portuària, han planificat un dispositiu per evitar el consum d’alcohol al carrer i minimitzar el soroll i les possibles molèsties veïnals. Aquest any també es tornaran a activar els drons.

El dispositiu de protecció civil inclou, com els darrers anys, la gestió de vianants i la limitació d’aforament a la plaça de Sant Jaume per evitar-ne la massificació. Es durà a terme dissabte, dia 23, i diumenge, 24, a partir de les 12 h. Si els serveis municipals consideren que hi ha massa gent a la plaça, es tancaran els accessos. Per entrar, caldrà fer-ho pels carrers de Ferran, Jaume I i Bisbe i, per sortir, s’habilitaran els carrers del Call, Micó, Ciutat, Llibreria i Paradís.

Reforç de la neteja amb 855 treballadors

Durant els dies de festa també hi haurà un reforç extraordinari de la neteja, amb 358 equips, formats per 855 persones, que treballaran durant totes les franges horàries, però amb especial incidència en les hores nocturnes. En total instal·laran 1.300 papereres.

Prevenció de la violència masclista i de les agressions LGTBI-fòbiques

El dispositiu de seguretat posarà especial èmfasi en la prevenció de la violència masclista i de les agressions LGTBI-fòbiques. S’establiran itineraris segurs nous, des de les zones de la festa fins al transport públic, que se sumaran als que ja estan establerts de forma permanent, a la zona del Poblenou, del front marítim, l’avinguda del Paral·lel, Gràcia i Sarrià – Sant Gervasi.

A banda, s’obriran dos punts lila mentre durin les festes. Un estarà situat al carrer de Menéndez y Pelayo i funcionarà de 20 a 5 h, des de divendres, 22 de setembre, fins diumenge, 24. L’altre, estarà a la platja del Bogatell, amb el mateix horari. Durant la Mercè de l’any passat els punts liles van donar assessorament i informació a 3.584 persones i vuit van ser ateses per haver patit una agressió masclista.

Pel que fa a la mobilitat, hi haurà un reforç del metro (funcionarà tota la nit) i la nit del Piromusical (el 25 de setembre), es reforçaran especialment l’L1 i L3, ja que algunes línies de bus es veuran afectades. També hi haurà un reforç de la Línia 150 de bus per anar cap a les activitats del Castell de Montjuïc i també dels busos que porten fins a la platja, per als concerts i espectacles d’aquella zona.

Què vols saber de les Festes de la Mercè 2023?