La novetat principal aquesta Mercè 2022 pel que fa a la seguretat ha estat l’ús de drons. Es tracta d’un element de suport i que proporciona molta informació als cossos de seguretat. El Piromusical és un dels esdeveniments multitudinaris en què s’han utilitzat aquests aparells durant la festa major. Els drons hi han tingut un paper destacat pel risc d’incendi que tenen els focs artificials i també per controlar els aforaments i aglomeracions, sobretot en l’accés i la sortida del públic assistent, 90.000 persones, a l’avinguda de la Reina Maria Cristina.
Com treballen els drons?
Utilitzar un dron requereix tot un dispositiu amb agents de la Guàrdia Urbana i Bombers de Barcelona que supervisen tot el procés. Per enlairar-lo i controlar-ne el vol calen dos pilots amb dos comandaments diferents que treballen de forma coordinada: un s’encarrega de fer volar el dispositiu i l’altre és el que mou la càmera que hi ha al dron. Totes les imatges que capta es visualitzen en temps real en un monitor que supervisen els cossos de seguretat i els bombers.
El cap de la Unitat de Servei dels Bombers de Barcelona, Antonio Cabeza, afirma que és una eina molt útil perquè “permet tenir una visió més elevada”. En aquest sentit, subratlla que l’element de foc del Piromusical fa que hi hagi la possibilitat d’un incendi a les cobertes d’edificis o a la muntanya de Montjuïc, i que el dron té una visió elevada que dona seguretat perquè permet detectar més ràpidament l’origen.
Penseu que quan la gent truca al 112 perquè hi ha fum, sovint no sap concretar o identificar gaire on és l’incendi. Amb el dron tenim una visió aèria i podem detectar de forma més ràpida on hi ha les flames”
No obstant això, el bomber també assenyala les limitacions. “El dron, a una ciutat com Barcelona, plena de gent, no pot anar on vulgui. Té una limitació d’altura, no pot passar sobre la gent i no el podem perdre de vista”, recorda Cabeza.
Controls d’accés i sortida
En esdeveniments multitudinaris com el Piromusical, els drons també són un element de suport per supervisar l’aforament, possibles aglomeracions i controlar l’accés i la sortida del públic. Faciliten la feina al Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS), la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra.
Ens permet visionar l’entrada i el desallotjament de la plaça. Si es fa de manera tranquil·la, si hi ha invasió de les vies, si es produeix una aglomeració per entrar al metro… Ens ajuda molt”
La revetlla de Sant Joan, el primer gran esdeveniment amb drons
Aquesta ha estat la segona vegada que la ciutat fa servir drons per garantir la seguretat en esdeveniments massius. La primera va ser durant la revetlla de Sant Joan. Es van fer servir a les zones forestals i també a les platges.