A pesar de la pluja i de les restriccions per la crisi del coronavirus aquest dilluns al matí hi ha hagut diverses accions reivindicatives amb motiu del 8 de març. La més multitudinària ha estat la manifestació d’estudiants convocada a la plaça de la Universitat.

Des de primera hora del matí s’han produït diversos talls de trànsit amb piquets informatius a diversos punts de la ciutat, un dels quals a l’avinguda Meridiana, on un centenar de persones han tallat la circulació.

També han quedat bloquejats els accessos al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, on s’han col·locat contenidors al carrer i a l’entrada de l’estació de ferrocarrils per evitar-ne l’accés.

Al centre de la ciutat, el sindicat Comissions Obreres (CCOO) tenia previst pintar el lema “Pintem els carrers de lila” a la via Laietana però finalment, i a causa de la pluja, ho ha fet a les seves instal·lacions. “Som essencials no només avui sinó els 365 dies de l’any”, defensa la il·lustradora Laura Sire, que ha participat en l’acció. “Les dones han sostingut aquesta crisi perquè els treballs feminitzats i de cures han demostrat ser essencials”, ha explicat també Maribel Ayné, secretària de Dona i LGTBI de CCOO Catalunya, que ha recordat que aquestes feines són també de les més precàries.

Cadena de sostenidors a Gràcia

A Gràcia, un grup de veïnes de la plaça del Sol han elaborat una cadena de sostenidors que ha creuat la plaça de cap a cap amb més de 250 sostenidors que han cedit les veïnes del barri. La iniciativa ha estat impulsada per l’artista Anna Roura, que ha volgut reivindicar la força del veïnat en clau feminista.

Baixa incidència al transport públic

La vaga feminista, en canvi, no s’ha notat gaire en el transport públic, en què s’havien decretat uns serveis mínims del 85 % per evitar aglomeracions com a mesura de prevenció sanitària. Entre els treballadors la incidència ha estat mínima: al metro hi ha hagut un seguiment del 8 % i als serveis de Renfe i FGC, de l’1,3 %.

La jornada de reivindicacions seguirà aquest dilluns a la tarda amb la convocatòria d’una manifestació central que serà estàtica i amb inscripció prèvia.