pandemia epidemia coronavirus

El coronavirus ha acabat provocant una pandèmia, d’acord amb la declaració de l’OMS. Tot i venir de la mateixa arrel grega “demos” (“poble”) el significat entre pandèmia i epidèmia és molt diferent. La paraula pandèmia incorpora el mot “pan”, que en grec vol dir “tot”. Per tant, vol dir que és una malaltia que afecta tot un poble, és a dir, una àrea geogràfica molt extensa que pot ser, fins i tot, el món sencer. A banda d’afectar molts països, una altra característica d’aquesta malaltia és que afecta molts individus a la vegada i que té una capacitat d’infecció elevada i, per tant, de traslladar-se d’un punt geogràfic a un altre. Un exemple recent de pandèmia és la grip A (2007) o la de la sida.

La declaració de pandèmia l’ha fet l’Organització Mundial de la Salut (OMS), dies després de reconèixer que durant els últims dies que aquest virus tenia “potencial de pandèmia”.

La grip, l’epidèmia més comuna

El virus nascut en un mercat de Wuhan, a la Xina, ha deixat d’estar en fase d’epidèmia per declarar-ne la pandèmia. Això vol dir que el covid-19 és una malaltia infecciosa que tenen moltes persones a la vegada en diversos països del món, sense una reducció del nombre de casos a l’horitzó. En aquest sentit, el coronavirus es diferencia ara de la grip, que és l’exemple més comú d’epidèmia. Quan es passa d’una determinada incidència d’aquest virus entre la població s’entra en una fase d’epidèmia. A Catalunya la grip entra pràcticament cada any en fase d’epidèmia. També ho ha fet aquest 2020. Quan això passa, vol dir que la incidència del virus se situa en 147 casos per cada 100.000 habitants.

Un cas d’epidèmia recent és el de l’Ebola. L’any 2014 es va produir un brot d’aquest virus que va afectar principalment quatre països africans: Líbia, Sierra Leone, Guinea i Mali. A Barcelona, però, no se’n va registrar cap cas.