Més de 140 entitats i milers de persones han dit prou al turisme massiu en una manifestació a Barcelona. Unes 2.800 persones —segons la Guàrdia Urbana— i 20.000 —segons l’organització— han sortit al carrer per denunciar un model econòmic de Barcelona que consideren que es basa en el turisme i provoca un encariment de l’habitatge i l’expulsió dels veïns dels barris. Sota el lema “PROU! – Posem límits al turisme“, la marxa ha començat a dos quarts de set de la tarda des de Drassanes i s’ha acabat a la plaça del Mar, passades les 20 h.

Entre les entitats que han convocat la protesta hi ha l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, Resistim al Gòtic i No a la Copa Amèrica. També hi han participat altres associacions veïnals, socials i ecologistes, moviments en defensa de l’habitatge i sindicats. Tots ells denuncien les conseqüències del turisme massiu a la ciutat i algunes de les consignes que es podien sentir són: “L’única copa, la menstrual”, “Miri on miri, tot són guiris” o “No, no, no, a la turistificació”.

Els manifestants precinten hotels i restaurants

Durant la marxa els manifestants han precintat alguns hotels i restaurants de luxe. De fet, a l’Hotel Duquesa de Cardona hi ha hagut un moment de tensió entre alguns participants de la manifestació i els assistents a un casament. De fet, segons alguns testimonis, una persona ha rebut l’impacte d’una ampolla al cap.

A més, també han escridassat persones que hi havia en diverses terrasses de bars i restaurants tant al passeig de Colom com al de Joan de Borbó.

Contra l’impacte social i ambiental del turisme

Els convocants consideren que el turisme provoca un greu impacte social i medioambiental que “cap ciutat es pot permetre”. Apunten, per exemple, que l’activitat turística genera dependència econòmica d’una indústria altament volàtil, l‘expulsió dels veïns amb la pujada dels lloguers i l’afebliment del teixit comercial.

Per avançar contra el decreixement turístic a la ciutat, les entitats demanen mesures com la fi de la promoció turística amb diners públics i de les subvencions i exempció fiscal al sector. “Diem prou, s’han de posar límits i hem d’apostar per economies més justes”, ha destacat Martí Cusó, un dels membres de l’organització.

Collboni: “El nostre objectiu és construir un model turístic equilibrat”

Coincidint amb la protesta, l’alcalde de Barcelona Jaume Collboni ha publicat un missatge a la xarxa social X, en què ha destacat que la voluntat del govern municipal és limitar la massificació turística, així com les seves conseqüències. A més, també ha destacat que “l’objectiu és construir un model turístic equilibrat i sostenible que beneficiï tothom”.