Imatge d'una cigarreta

Un any més, el 31 de maig es commemora el Dia Mundial sense Tabac, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des del 1988 per conscienciar sobre els efectes que el consum de tabac té per a la salut pública. El tabaquisme, segons dades de l’OMS,  mata gairebé sis milions de persones arreu del món, 600.000 de les quals són fumadores passives. La jornada d’aquest any se centra en el tabac i la salut pulmonar.

El càncer de pulmó, les malalties respiratòries cròniques o la tuberculosi són malalties relacionades amb el tabaquisme. Tot i això, també cal tenir en compte com afecta l’exposició al tabac a la salut pulmonar dels infants, a qui se’ls poden agreujar patologies com l’asma, la bronquitis o la pneumònia.

Segons un informe de l’OMS els nadons exposats dins l’úter a les toxines del fum del tabac, ja sigui a través del tabaquisme de la mare o de l’exposició al fum aliè, experimenten una disminució del creixement dels pulmons i la funció pulmonar.  A escala mundial es calcula que 165.000 nens moren abans de fer els 5 anys per infeccions de les vies respiratòries inferiors provocades pel fum del tabac. Els que aconsegueixen viure fins a l’edat adulta continuen tenint seqüeles i els augmenta el risc de desenvolupar malalties pulmonars obstructives cròniques quan es fan grans.

Fa unes setmanes la Generalitat va presentar un pla específic per reduir el tabaquisme a les presons. Als centres penitenciaris masculins un 75 % dels reclusos són fumadors. Per reduir aquesta xifra, el govern català posarà en marxa un projecte amb equips d’assistència primària que oferiran consultes i xerrades informatives. S’han programat plans personalitzats, tallers grupals i fins i tot s’oferiran teràpies fora de la presó.