omicron covid embarassades

(ACN) Pesticides, repel·lents d’insectes, derivats de cosmètics o benzodecini —un component present en desinfectants molt venuts arran la pandèmia— són alguns dels 42 compostos químics detectats a mostres de sang i placenta de 19 embarassades barcelonines. A més, en el 60 % dels casos estudiats hi van trobar nicotina i derivats, tot i que les dones no fumaven i tenien hàbits saludables. Tot i això, els investigadors no creuen que els nivells detectats suposin un risc per a la salut.

És només el resultat inicial d’un estudi engegat per l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis d’Aigua (IDAEA-CSIC) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) que ara s’ampliarà a una mostra de 1.100 dones barcelonines en període de gestació. L’objectiu és estudiar la possible relació entre la presència d’aquests contaminants i el desenvolupament de malalties o canvis en el metabolisme tant en les mares com en els fills. “Sabem que els contaminants estan presents en embarassades, ens falta esbrinar quin és el seu impacte“, afirma l’investigador de l’IDAEA-CSIC i autor principal de l’estudi, Pablo Gago Ferrero. I, sobretot, volen treballar en la prevenció d’aquestes possibles malalties.

Els investigadors volen conscienciar sobre l’exposició als químics

Segons Gago Ferrero, els resultats inicials de l’estudi han de servir per “crear una major consciència sobre els compostos als quals estem exposats en el dia a dia”. En aquest sentit, urgeix a reduir els riscos de contaminar-se amb aquestes substàncies i, en especial, dels ftalats, uns químics presents a molts plàstics, vinculats a malalties endocrines.

La importància d’analitzar els químics de les aigües residuals

Una altra conclusió del treball inicial és que una anàlisi dels contaminants presents a les aigües residuals, com ara a les depuradores, pot donar una aproximació correcta dels nivells de químics trobats en la població de la zona. “Aquesta metodologia podria aplicar-se com un sistema d’alerta primerenca que pogués evitar amenaces químiques”, conclou Pablo Gago Ferrero.

Precisament, durant la pandèmia ja es va detectar covid-19 a les aigües residuals, fins al punt de fer-se servir com un indicador més de la situació epidemiològica.