El govern crearà un programa de vigilància per detectar partícules del coronavirus en aigües residuals de Catalunya. El projecte l’ha aprovat el govern en el marc de la reunió que celebra cada dimarts el Consell Executiu. La intenció és posar-lo en marxa el 2021, com a mínim, fins al 2022.

L’anàlisi quantitativa de partícules virals en aigües residuals ha de permetre, segons l’executiu, obtenir un indicador addicional de la covid-19, de manera que pugui servir com a informació sobre la situació de la pandèmia i per detectar rebrots de manera anticipada.

El programa preveu recollir mostres setmanals o cada 15 dies, en funció del cas, de les aigües residuals de 56 estacions depuradores repartides per tot Catalunya. Un cop extretes les mostres, es transportaran als laboratoris per analitzar la concentració del virus que contenen. Per fer-ho possible, s’hi han destinat 947.430 euros, a càrrec dels departaments de Salut i de Territori i Sostenibilitat.

Detecció de la covid-19 a les aigües residuals

La decisió de tirar endavant aquest programa arriba després que s’hagi detectat presència de partícules de la covid-19 en aigües residuals en diverses ocasions. Al novembre, l’anàlisi va permetre confirmar l’evolució creixent del coronavirus i, mesos enrere, investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) van identificar restes del SARS-CoV-2 en aigües residuals del març del 2019, un any abans que es declarés la pandèmia.