Feia una setmana que estaven en alerta, i finalment ha passat aquest dimecres. Membres de l’empresa Desokupa han irromput al número 42 del carrer de Gayarre, a Sants, amb la intenció de fer fora les sis famílies amb menors que l’ocupaven. Després de gairebé 10 hores de tensió, amb els Mossos d’Esquadra i manifestants a les portes de l’edifici, finalment dues famílies han decidit marxar a canvi de diners o d’un allotjament temporal. La resta s’hi ha resistit.

Des del Grup d’Habitatge de Sants alerten que els ocupants han rebut pressions per abandonar la finca per part de 10 treballadors de Desokupa, contractats per la propietat per executar desallotjaments. De fet, desenes de persones s’han concentrat davant l’immoble per evitar “extorsions” a les famílies. La policia catalana s’hi ha presentat per blindar l’edifici: han fet un cordó perquè els manifestants no s’acostessin a la porta.

Els Mossos d’Esquadra carreguen contra els manifestants

Al matí s’han viscut moments de tensió entre els Mossos d’Esquadra i els concentrats, fins al punt que s’han produït càrregues policials. Malgrat això, la protesta s’ha mantingut a fora i, a l’interior de l’edifici, Desokupa i l’advocat de la propietat han estat negociant amb les famílies perquè abandonessin els pisos. També hi ha acudit, a la tarda, l’advocat d’Irídia Andrés García, per fer costat als ocupants i informar-los dels seus drets.

En una atenció als mitjans, tant García com el Grup d’Habitatge de Sants han instat la Generalitat i l’Ajuntament a crear una taula per estudiar quines són les pràctiques de Desokupa i repensar el paper de la policia catalana en aquests casos. De fet, des de l’entitat veïnal han aclarit que s’avenen a negociar amb la propietat, però en unes altres circumstàncies, sense “matons” pel mig.

Entre els concentrats a l’exterior, s’hi han vist cares conegudes com ara Jaime Palomera, del Sindicat de Llogaters, la regidora de Ciutat Vella en funcions, Gala Pin, la regidora de la CUP, Eulàlia Reguant, i l’exdiputat al Parlament de Catalunya David Fernàndez.

finca ocupada gayarre

Ocupen la seu d’una immobiliària durant quatre hores

En paral·lel, membres del Grup d’Habitatge de Sants han ocupat la seu de la immobiliària Real Next Door Estate, al carrer de Viladomat, per protestar pel desallotjament del bloc. Culpen aquest grup inversor d’haver enviat l’empresa Desokupa. A les vuit del vespre han abandonat el local perquè han arribat a un acord “provisional” amb la propietat: que les quatre famílies es quedin a l’immoble i que els membres de Desokupa custodiïn els dos pisos que han quedat buits.

Les famílies de Gayarre, a l’espera d’un habitatge definitiu

Les sis famílies van entrar al número 42 del carrer de Gayarre a finals de febrer. Segons expliquen, no poden fer front a un lloguer a la ciutat i s’havien quedat sense sostre. Després de gairebé tres mesos, van rebre una carta de Desokupa en què se’ls anunciava que, a partir d’aquell moment, la companyia es feia càrrec del cas.

Segons el Grup d’Habitatge de Sants, ja hi ha tres famílies que estan en la llista d’espera de pisos d’emergència social. Dues més estan en procés d’entrar-hi i una cinquena encara està pendent de regularitzar els papers. L’advocat de la propietat, Oriol Carod, ja va explicar a betevé que, setmanes enrere, es va oferir als ocupants pagar-los sis mesos de lloguer en una altra finca. Una oferta, segons els activistes, insuficient.