A l’edifici número 42 del carrer de Gayarre, a Sants, viuen sis famílies amb menors des de finals de febrer, quan van ocupar l’immoble perquè no tenien llar. Van entrar-hi amb l’ajuda del Grup d’Habitatge de Sants i, passats gairebé tres mesos, denuncien pressions per part de Desokupa i que la propietat —segons diuen, Bardon Services Bcn, SL— els vol fer fora.

Membres de l’entitat han confirmat a betevé que divendres passat els ocupants van rebre una carta de l’empresa privada Desokupa en què els anunciaven que, a partir d’aleshores, del cas se’n feien càrrec ells. L’empresa ho confirma però assegura que no actuarà aquesta setmana. La missiva no ha agradat al Grup d’Habitatge de Sants i recorda que les persones que viuen al bloc estan en “situació d’extrema vulnerabilitat”.

Des que hi van entrar, les famílies han estat negociant un lloguer social. L’advocat de la propietat afirma que se’ls ha ofert una solució però que no s’han posat d’acord. De fet, els ocupants l’han considerat insuficient. “Se’ls va oferir pagar-los sis mesos de lloguer a un altre lloc”, relata Oriol Carod, de Bardon Advocats. De moment, Carod ha anunciat que es reactivarà la via judicial.

“Som famílies precàries”

Diana Vela hi és des del primer dia. Va venir del Perú amb el seu marit i dos menors a càrrec per trobar asil a la ciutat. Relata que no poden fer front a un lloguer a Barcelona i, després de conviure tots junts en una sola habitació, finalment han aconseguit “estabilitat” al bloc de Gayarre. Ara, però, estan nerviosos davant la possibilitat que quedin al carrer. “Som famílies precàries, no tenim l’oportunitat de llogar un pis”, lamenta Vela.

Diana Vela en un pis de Gaiarre, 42.
Diana Vela en un pis de Gayarre, 42.

El Grup d’Habitatge de Sants denuncia les pràctiques, diu, extrajudicials de Desokupa i assegura que els inquilins no marxaran. A més, Solange Hilbert, advocada de la cooperativa Iacta —que ha donat suport a l’entitat i als ocupants—, alerta que les empreses d’aquest estil estan proliferant a la capital catalana i exigeix a les administracions —Ajuntament i Generalitat— que actuïn.

El bloc, ocupat en una protesta contra els pisos rusc

Les famílies, d’11 adults i sis menors, van entrar al bloc després d’una manifestació al mateix barri de Sants contra l’especulació i els anomenats pisos rusc. El Grup d’Habitatge de Sants va anunciar l’ocupació a través de Twitter un cop acabada la protesta.