Un dels comandaments de la Policia Nacional encarregats de l’operació a l’Institut Pau Claris durant l’1 d’octubre ha declarat com a investigat al Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona aquest dilluns. Es tracta de l’agent amb el sobrenom Lobo 20, cap del grup de policies que eren fora de l’escola, en una zona entremig del pati i del centre.

Segons una de les advocades de les acusacions, Sònia Olivella, del Centre Irídia, aquest comandament ha reconegut que tenia la responsabilitat de dissenyar l’actuació policial i controlar el seu desenvolupament correcte tot i que sense donar ordres concretes als agents. Durant la seva declaració també ha assegurat que no va veure cap actuació desproporcionada. Aquest agent també ha declarat per les càrregues a l’Escola Mediterrània.

Encara queda un cap de la Policia Nacional per declarar, que ho havia de fer aquest dilluns però finalment no serà fins a finals de mes. Es tracta de Gamo 40, el comandament del grup de policies que eren dins de l’Institut Pau Claris, on es van veure algunes de les càrregues més dures durant l’1 d’octubre.

L’Audiència de Barcelona considera que els dos agents podrien tenir responsabilitats penals per les lesions que hi va haver durant les càrregues policials, ja que tenien capacitat de decisió sobre els seus subordinats. En una interlocutòria, l’Audiència va qualificar de desproporcionades i injustificades les actuacions policials a l’Institut Pau Claris.

Una causa amb més de mig centenar d’agents investigats

Al marge dels dos caps de grup, aquest dilluns també han declarat sis agents investigats per les càrregues a les escoles Mare Nostrum, Dolors Monserdà i Infant Jesús.

La investigació per les càrregues policials de l’1-O arriba a la fase final i acumula més de mig centenar d’agents investigats. Un dels objectius del Centre de Drets Humans Irídia, que representen legalment a quatre de les víctimes, era dur davant del jutge el cap de les Unitats d’Intervenció Policial (UIP), José Miguel Ruiz Iguzquiza —conegut dins el dispositiu policial amb el nom de Marte—, però el jutge ho va desestimar.