L’Audiència de Barcelona ha estimat parcialment el recurs d’apel·lació interposat pel Centre Irídia contra la decisió de no investigar els comandaments de la policia espanyola per les càrregues de l’1 d’octubre. El tribunal ha acordat la citació, en qualitat d’investigats, de dos dels caps de grup que van actuat a l’Institut Pau Claris i que eren els encarregats d’ordenar l’actuació policial en aquell centre.

Concretament, els dos agents responen als sobrenoms de Gamo 40 i Lobo 20. El primer va ser l’encarregat de l’actuació a dins de l’institut, mentre que el segon ho va ser de la intervenció a les zones intermèdies. La interlocutòria de l’Audiència considera que els dos podrien tenir una eventual responsabilitat penal pels actes lesius que es van realitzar durant les càrregues policials, ja que que tenien funcions concretes dins el dispositiu i capacitat de decisió sobre els seus subordinats.

Unes actuacions “desproporcionades, innecessàries i injustificables”

D’altra banda, l’escrit del tribunal provincial qualifica de “clarament desproporcionades, innecessàries i injustificades” les actuacions policials que es van dur a terme a l’Institut Pau Claris. I en posa com a exemple algunes de les agressions denunciades per les víctimes, quatre de les quals estan representades legalment per Irídia. La coordinadora de litigis d’aquest centre, Sònia Olivella, fa una valoració “molt positiva” de la decisió de l’Audiència, ja que considera que “constata que va ser una actuació clarament desproporcionada” i permetrà “seguir treballant per esbrinar les responsabilitats d’aquest dispositiu”.