SOS Racisme considera que l’obra de teatre que ha obert el festival Grec 2021 és un exemple d’islamofòbia. L’entitat creu que ‘Carrer Robadors’, un muntatge dirigit per Julio Manrique i que adapta una novela de Mathias Enard, utilitza una “narrativa securitària i antimusulmana” que, asseguren, s’està estenent en molts àmbits, també a la cultura”.

Segons Salma Amazian, investigadora de SOS Racisme, l’espectacle inaugural “és islamòfob” perquè retrata l’islam com a “perill per a la seguretat nacional i la llibertat de les persones”, una perspectiva “molt perillosa” que, segons Amazian, impregna també l’àmbit dels mitjans de comunicació, les institucions judicials i la policia. La investigadora és l’autora d’un informe que analitza la islamofòbia institucional i que s’ha presentat aquest dilluns.

L’obra de teatre ‘Carrer Robadors’ va inaugurar diumenge, 27 de juny, l’edició d’enguany del Grec i narra la història d’un jove de Tànger que s’acosta a un grup integrista i acaba creuant l’estret de Gibraltar en un periple que el porta a viure al carrer d’en Robador. Amazian adverteix que “cal anar molt amb compte” a com es construeixen peces sobre radicalització i terrorisme gihadista.

Sense entrar en polèmiques

Preguntats per betevé sobre aquesta anàlisi de l’obra que fa SOS Racisme, ni l’autor, Mathias Énard, ni els organitzadors del Grec volen fer cap tipus de comentari i prefereixen mantenir-se al marge de la polèmica. El director del muntatge, Julio Manrique, sí que ha admès a betevé que vol parlar amb SOS Racisme per conèixer exactament els arguments de l’entitat i també parlar amb la companyia per recollir impressions sobre les crítiques rebudes per islamofòbia, tenint en compte que bona part dels actors participants són musulmans.