El cas de La Manada no només ha provocat una gran indignació social, sinó que ha tingut un efecte directe en el nombre de denúncies per agressió sexual. Ho constata la coordinadora d’Urgències de nit de l’Hospital Clínic, Teresa Echeverría, que explica que el punt d’inflexió es va produir el 2016 i que des de llavors hi ha una tendència a la baixa del nombre de víctimes que denuncien l’agressió davant la justícia.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mira l’entrevista completa amb Teresa Echeverría” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/dades-agressions-sexuals-clinic-entrevista/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]
En una entrevista al ‘bàsics‘, Echeverría ha lamentat que la polèmica sentència ha fet baixar la confiança en el sistema judicial i remarca que les persones que denuncien “són molt, molt valentes perquè han d’aguantar molt com s’ha vist”. Matisa, però, que la meitat de les víctimes que atenen al Clínic són d’origen estranger i d’aquestes, una part són turistes que abandonen el país just després i per tant no se’n pot fer el seguiment adequat per confirmar la intenció de denunciar.

El que no ha aconseguit La Manada és fer augmentar els agressors que actuen en grup. Aquest fenomen, que representa el 7,4 % del total, es manté estable des de fa vuit anys, després de registrar un increment entre el 2005 i el 2010.

En canvi, tot i que les denúncies van a la baixa, les víctimes que demanen ajuda o fan públic que han sofert una agressió sexual van a l’alça. En el cas del Clínic, l’hospital de referència en aquests casos, aquest any ja han atès un 30 % més de persones que en tot l’any passat. Això és segons la coordinadora d’Urgències de nit perquè “les dones són més conscients que es tracta d’una agressió i decideixen no amagar-ho”.