Els Mossos d’Esquadra han detingut 11 persones acusades de produir i falsificar títols de transport i posteriorment distribuir-los i vendre’ls al mercat il·lícit. Segons l’Autoritat del Transport Metropolità, el perjudici econòmic que van causar supera els dos milions d’euros.

En l’operació policial, que es va fer aquest dimarts a Barcelona, Badalona i l’Hospitalet de Llobregat, es van escorcollar dos domicilis i un local on es van intervenir diverses impressores multifunció i gravadors de bandes magnètiques amb títols a l’interior en producció, ordinadors, 2.200 títols verges i 1.932 títols de transport falsificats, parts de bobines, més de 8.000 euros, diverses dosis de metamfetamina, cocaïna i marihuana, una arma de foc i una defensa elèctrica.

bobina bitllets transport

Els detinguts estan investigats pels delictes de falsificació de document mercantil, estafa, grup criminal, furt i apropiació indeguda. Dels 11 arrestats, cinc també estan relacionats amb un delicte contra la salut pública.

Un vigilant de seguretat, en el punt de mira

Entre els 11 arrestats, hi ha un vigilant de seguretat de Renfe que, segons la policia, va sostreure fins a 51 bobines originals i senceres amb 1.950 bitllets verges cadascuna, aprofitant que tenia les claus d’accés a llocs restringits. La suposada conducta d’aquest vigilant va crear sospites a Renfe, que al principi va denunciar la sostracció de set bobines.

Els Mossos d’Esquadra, juntament amb l’Àrea de Seguretat del Transport Metropolità (ASTMET), van començar a investigar el cas i finalment, 10 mesos després, han identificat el vigilant de seguretat com a presumpte responsable de la sostracció i també totes les persones que tenia el darrere i que s’encarregaven de la conversió dels títols verges en títols clonats que tenien una aparença idèntica als legals. Bàsicament, falsificaven T-10 i T-50/30.

Amb l’operació, els Mossos donen per desmantellats dos grups criminals independents que estaven organitzats en tres nivells: en el primer hi havia el vigilant de seguretat que s’encarregava de proveir de bitllets verges les dues organitzacions; en el segon, els receptadors de bobines i productors massius a gran escala dels títols falsificats, i finalment en el tercer, les persones que s’encarregaven de les tasques de distribució i que eren els venedors directes en mercats ambulants, al carrer o a altres minoristes.

t10 impresos