Un dels agents de la Policia Nacional acusat per les càrregues de l’1-O a l‘escola Àgora (a Nou Barris) admet que en la formació que reben al cos policial els prohibeixen donar cops al cap. És el que han explicat fonts presents a la declaració, que també han relatat que l’agent ha atribuït aquesta acció amb la defensa policial a altres policies que no ha identificat. Ha dit que els va veure fer-ho i ha negat que ell colpegés fins a sis vegades al cap a Albert Pesquer, un dels concentrats al centre de votació. S’ha defensat dient que el va colpejar a les espatlles i de forma oblíqua.

Per l’advocat de Pesquer, Andrés Garcia Berrio, “és absolutament intolerable que aquest agent no estigui suspès de manera cautelar perquè a més es veu que no colpeja un cop. Li dóna fins a sis ocasions”. Afegeix que a més de lesions, els fets es poden qualificar de tracte vexatori perquè “el que es vol és castigar els ciutadans”.

Segons les mateixes fonts judicials, els tres policies que han comparegut aquest divendres al matí, entre els quals hi ha el cap del dispositiu, han justificat l’actuació policial per la situació que, diuen, van trobar-se a l’escola Àgora on hi va haver almenys 13 ferits. Han descrit un ambient de màxima hostilitat i també d’odi per part dels concentrats, a qui han acusat d’insultar-los a crits de “Votarem” i “Som gent de pau”.

Ordres d’empènyer i no detenir a ningú

Al llarg de les declaracions, els agents han admès que van actuar per ordre dels superiors, tot i que com en les anteriors compareixences, no han identificat els comandaments ni tampoc han donat detalls sobre la suposada línia  alternativa en què es comunicaven  els policies. Han explicat que els van manar “empènyer” els concentrats i no pas carregar i també de no detenir a ningú. Els van manar no entretenir-se i “marxar ràpid una vegada podien accedir a les urnes”, ha explicat Núria Garrido, de l’Associació de Juristes pels Drets Humans.

L’inspector en cap de l’escola Àgora, que era el cap del dispositiu, ha declarat que no va presenciar cap moment de tensió perquè era dins del col·legi. una actitud que les defenses titllen “d’irresponsable” o bé de voler encobrir els seus companys.

La setmana que ve, els disturbis de Ramon Llull

Les declaracions de l’escola Àgora han posat el punt i final a la primera setmana de declaracions de policies nacionals investigats per les càrregues de l’1 d’octubre. La setmana que ve continuaran amb 13 agents investigats pels disturbis a l’Escola Ramon Llull, on Roger Español va perdre la visió d’un d’ull per l’impacte d’una pilota de goma.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Calendari de declaracions dels agents de la Policia Nacional de l’1-O” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/declaracio-policies-nacionals-carregues-1-octubre/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

Els primers dies de compareixences van ser dimarts, 13 de novembre, amb les declaracions de policies que van intervenir a les escoles Mediterrània i Pia de Sant Antoni i a l’Institut Pau Claris i dimecres, 14, amb agents de FEDAC Horta, Infant Jesús i Dolors Monserdà.