Un total de 1.340 abonats s’han quedat sense llum en diversos punts dels districtes de Sant Martí i Gràcia, segons ha informat Protecció Civil. Endesa ha especificat que han estat 500 clients afectats al barri del Clot, 300 al nord del barri de Gràcia i 500 al carrer de Gran de Gràcia, la plaça de Trilla i el carrer de Santa Magdalena.

La companyia elèctrica ha explicat que s’han inundat els centres de transformació que abasteixen les zones afectades. Per actuar-hi i resoldre la incidència cal buidar l’aigua, assecar i reparar el que n’hagi quedat malmès per tornar a reactivar el servei. Les afectacions van començar dijous a la tarda, coincidint amb el fort aiguat que va caure a Barcelona. La primera que ha quedat reparada, aquest dijous al migdia, és la del nord de Gràcia. Segons ha informat Endesa, la llum ha tornat cap a les 14.30 hores. Al Clot, la llum s’ha recuperat a les llars a les 17.25. Finalment, l’última afectació que s’ha resolt és a la plaça de Trilla, on la llum ha tornat a la 1 de la matinada de divendres a dissabte.

Un transformador incendiat a la plaça de Trilla, a Gràcia

A Gràcia, l’avaria l’ha provocat l‘incendi del transformador de la plaça de Trilla amb Gran de Gràcia. Van ser els mateixos veïns els que van avisar als bombers dijous a la tarda quan van veure que sortia fum. El transformador i també el cablejat han quedat totalment calcinats.

Avaria transformador plaça Trilla

Els veïns afectats van reclamar que, mentre no es reparava l’avaria, la companyia els instal·lés un generador, però Endesa ja va dir que no era possible perquè el punt on s’hauria de connectar també va quedar calcinat. De fet, l’empresa ha explicat que van quedar afectades set línies elèctriques que ha hagut de canviar i, per això, ha trigat tant en restablir el servei. Entre els més afectats hi havia diversos establiments que han hagut d’encendre espelmes per poder atendre als clients.

Un bar amb espelmes a Gràcia

Al Clot, l’aigua inunda el transformador de Mallorca

Al barri del Clot, els operaris han hagut de drenar fins a quatre metres  d’aigua que omplien el transformador del carrer de Mallorca amb Rogent. La feina s’ha acabat de matinada però, després, s’han trobat que el transformador estava cremat i l’han hagut de canviar. L’avaria es va produir a les cinc de la tarda i ha provocat que molts comerços no hagin pogut pujar la persiana o que funcionin amb moltes dificultats. A la rostisseria del carrer de Rogent, per exemple, han hagut de llençar molt de menjar i també en una fruiteria propera. Finalment, el subministrament elèctric ha tornat a la tarda.

Al barri del Poblenou, diversos carrers s’han llevat sense llum i això ha afectat el sistema semafòric. Agents de la Guàrdia Urbana han regulat el trànsit en algunes de les cruïlles on no funcionaven els semàfors.

 

Protecció Civil ha informat que, des de l’inici de la pluja i fins a les 8 h d’aquest divendres al matí, s’havien atès 240 trucades a la ciutat relacionades amb la pluja. Al conjunt de Catalunya han estat 1.519.

Des que va començar l’episodi de pluja Bombers de Barcelona han rebut un centenar d’avisos i han acabat fent un total de 81 sortides. La majoria, 51, les van fer a partir de les 17 h, un dels moments àlgids de l’aiguat, que, entre d’altres, va provocar nombroses incidències a la xarxa del transport públic.