El nou edifici de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR Sant Pau), que s’inaugurarà aquest dijous, permetrà agrupar en una única instal·lació tots els investigadors que fins ara treballaven dispersats per tot el recinte històric. El director de l’IR, Jaume Kulisevsky, ha assegurat que amb la posada en funcionament de l’equipament es guanya en “competitivitat” i “s’aprofundeix en la cultura de la comunitat investigadora”. Per Kulisevsky “no és un caprici” sinó que era un deute que tenia l’Institut de Recerca. L’espai està situat al carrer de Sant Quintí, entre la Casa de la Convalescència (espai modernista) i el nou hospital. L’edifici té 9.700 metres quadrats i consta de dos soterranis i quatre pisos que connecten amb el nou hospital. De fet la connexió es fa a través de les urgències.

Un edifici sostenible cobert de ceràmica

Una de les singularitats de l’edifici és la seva pell, formada per 45.000 peces de ceràmica que tenen el mateix color que les façanes del Recinte Modernista de Sant Pau. En canvi, a l’interior s’ha fet servir un acabat envidriat que imita els mateixos colors que les peces de les cúpules modernistes. Agustí Grau, director d’Infraestructures de la Fundació Privada de Sant Pau, ha explicat que els treballadors veuran reflectits en els seus despatxos els colors del conjunt monumental.

L’immoble està protegit de les radiacions solars i redueix el consum d’energia. A més també estalvia el consum d’aigua perquè té un dipòsit que n’emmagatzema la de la pluja. La construcció és desmuntable i això permet que en un futur es pugui canviar els espais amb molta facilitat.

El Centre d’Investigació del Medicament, a l’edifici de recerca

La nova instal·lació també acollirà el Centre d’Investigació del Medicament (CIM). Es tracta d’un servei de l’hospital que fa assajos clínics. La directora del CIM, Rosa Antonijoan, ha explicat els beneficis que els comportarà, sobretot en l’àmbit logístic: “Enviarem les mostres per un tub pneumàtic, mentre que abans les havíem de traslladar i havíem d’assegurar-nos que arribarien bé”.

El cost total de l’edifici i les obres d’adequació ha costat 17 milions d’euros, ha estat finançat per la Fundació Privada de Sant Pau i també ha obtingut finançament dels fons europeus FEDER.