El Departament d’Interior ofereix a la Guàrdia Urbana poder actuar com a policia judicial i, de la mateixa manera que fan els Mossos d’Esquadra, poder rebre i tramitar denúncies. En una entrevista al ‘bàsics‘, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat en exclusiva que amb aquesta fórmula es podria alliberar agents dels Mossos que ara estan assignats a aquestes tasques d’oficina i destinar-los a les patrulles que vetllen per la seguretat al carrer.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mira l’entrevista completa amb Miquel Buch” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/miquel-buch-conseller-interior-entrevista/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]
La proposta s’emmarca dins els moviments per replantejar el model de col·laboració entre els Mossos i la Guàrdia Urbana i pretén —ha dit Buch— treure més profit dels recursos dels quals es disposa. Un altre avantatge que la Urbana reculli denúncies és que el cos té una major presència territorial i, d’aquesta manera, es guanyaria en proximitat al ciutadà.

La proposta de Buch ha tingut una resposta ràpida per part del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que també al ‘bàsics’ ha vist de bon ull la idea, però ha avisat que caldrà tenir “els recursos necessaris que la facin possible”.

 

“Top manta”: “Si es vol fer una actuació, hi ajudarem”

Tot i insistir diverses vegades en l’increment de la col·laboració entre cossos policials, Buch ha deixat entreveure menys entesa amb l’Ajuntament en relació amb la lluita contra “top manta”. El conseller ha destacat que la competència de gestionar l’ocupació de l’espai públic correspon a l’Ajuntament, per la qual cosa els Mossos no poden —ha dit— anar més enllà de donar suport quan la Guàrdia Urbana els ho demani. Aquesta posició no ha convençut Pisarello, que ha demanat més col·laboració en comptes “de llançar-nos les culpes mútuament”.

 

Menors no acompanyats: “No estàvem preparats”

Sobre la problemàtica dels menors no acompanyats, el conseller d’Interior ha reconegut que l’Administració no estava preparada per atendre’ls: “No tenim prou espai, prou llits, per a l’allau de menors no acompanyats”. Buch ha lamentat que l’Estat no doni el suport necessari en aquesta matèria, ni faci un repartiment equitatiu d’aquests menors per les diferents comunitats autònomes.

Llarena: “Si hi ha denúncia, s’investigarà”

El màxim responsable del Departament d’Interior també s’ha referit a l’atac amb pintura a la casa del jutge Llarena, reivindicada per Arran. El conseller ha condemnat “la forma d’actuar” de l’organització i ha assegurat que si els Mossos reben alguna denúncia al respecte, ho investigaran perquè “la policia de Catalunya actua per a tothom igual a diferència d’altres cossos de policia d’aquest estat”. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha demanat aquest dijous als Mossos que actuïn immediatament per perseguir els que han participat en els fets.