El dia de Sant Jordi s’adjudicaran les obres de la biblioteca de Sarrià, que començaran al juliol, després de més de tres anys de retard i 20 anys de lluita veïnal.

L’edifici tindrà 5.300 metres quadrats, costarà 14,6 milions d’euros i es destinarà a la biblioteca i a les oficines municipals. Fins ara, la preocupació veïnal era si l’equipament s’acabaria fent o no i ara és quin nom durà. La polèmica està servida al carrer i a les xarxes socials.

J.V. Foix, l’etern sarrianenc

Des de la Fundació JV Foix tenen clar que la nova biblioteca de Sarrià hauria de dur el nom de l’escriptor sarrianenc i han engegat una recollida d’adhesions a través del seu compte de Twitter, que presentaran al districte. “No hi ha persona mes idònia que J. V. Foix, que ha demostrat la seva sarrianitat, i l’ha universalitzat, la seva amplíssima obra que ha estat traduït a moltes llengües donant a conèixer Sarrià al món“, explica Margarida Trias, directora de la Fundació JV Foix.

I un nom de dona?

Històricament l’Associació de Veïns de Sarrià havia donat suport al nom de J.V. Foix, però ara creuen que les coses han canviat i que “s’han de tenir en compte altres noms, d’homes i, sobretot, de dones rellevants del districte“. Eva Ceano Vivas, presidenta de l’Associació de Veïns de Sarrià considera que hi ha figures de dones interessants que poden representar el barri com Carme Karr, Dolors Monserdà o Núria Pompeia.

Hi ha hagut dones rellevants a Sarrià que poden representar el barri”
Eva Ceano Vivas, presidenta de l’AV Sarrià
El solar on es construirà la biblioteca, a la plaça de Sarrià

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Sarrià – Sant Gervasi va proposar en un prec al Consell Plenari del Districte passat que la biblioteca de Sarrià porti el nom d’una dona sarrianenca rellevant i que s’esculli de forma participativa. El govern va rebutjar el prec perquè va dir que era competència del govern, i no de l’oposició, presentar una proposta de denominació en un Consell Plenari, tot i que es considerarien les diferents opinions de les entitats veïnals sobre el tema.

Un procés participatiu podria enverinar una situació que no té perquè enverinar-se”
Albert Batlle, regidor de Sarrià – Sant Gervasi

Procés participatiu

L’Associació de Veïns de Sarrià demana que sigui la ciutadania qui esculli el nom del futur equipament de la biblioteca de Sarrià mitjançant un procés participatiu. Des del districte de Sarrià – Sant Gervasi, el regidor Albert Batlle, no creu que sigui necessari, fins i tot creu que pot ser perjudicial: “Pot haver-hi un amplíssim consens al voltant d’un nom i que un procés participatiu el que podria fer és enverinar una situació que no té perquè enverinar-se”. Batlle conclou que és una decisió que correspon a l’Ajuntament de Barcelona.