L’acord entre l’Arquebisbat de Barcelona i l’Hospital Clínic per construir un centre d’investigació sanitària i tecnològica on actualment hi ha la parròquia de Sant Isidor, a Comte d’Urgell, 176 ha posat en alerta una trentena d’entitats que s’han organitzat per sumar forces. Ja han signat un manifest per intentar salvar l’edifici, que va acollir la Unió Cooperatista Barcelonesa.

L’edifici que es vol aixecar és el Centre d’Innovació en Tecnologia Sanitària (CATI) amb prop de 8.000 m2, vuit plantes i dos soterranis. L’operació es fa en règim de dret de superfície a 75 anys. Durant tot aquest temps, l’Arquebisbat rebrà un cànon anual per part del Clínic.

Protegir la memòria històrica

La parròquia actual de Sant Isidor va ser la seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa, sorgida el 1927 de la fusió entre dues cooperatives veïnes, El Rellotge (1901) i La Dignitat (1903), de la barriada Batlló o del Ninot. L’edifici data del 1930 i va arribar a tenir 2.000 famílies associades. Des d’aquestes entitats es denuncia que la desfeta econòmica de la cooperativa va ser causada per les pressions del règim franquista i finalment la van haver de malvendre a l’església el 1977.

“L’església es va presentar en aquell moment com una entitat salvadora i per set milions de pessetes va comprar l’edifici i és aquest l’origen d’aquesta propietat il·legítima amb què un patrimoni col·lectiu es privatitza i se’ls queda una institució pels seus interessos restringits i particulars” considera un dels signants, Marc Dalmau, de La Ciutat Invisible.