Els veïns de Sarrià ja coneixen el projecte bàsic de construcció de la nova biblioteca, que s’ubicarà a la plaça de Sarrià, entre el passeig de la Bonanova i el carrer Menor de Sarrià. Des de l’Associació de Veïns de Sarrià consideren que el nou edifici, amb un soterrani, tres plantes i terrat, cobreix les expectatives. “Ha agradat molt el projecte. I també el fet que finalment s’hagi desencallat. Sembla que no s’acabava de fer el pas endavant. Ara ja hi ha dates concretes d’inici i un possible final”, comenta Eulàlia Marquès, de la vocalia d’Urbanisme de l’entitat veïnal de Sarrià. Marquès pensa que el projecte ha quedat parat durant bastant temps perquè “no se sabia si l’Ajuntament adquiriria el solar contigu, a tocar de la via Augusta, i on ara sembla que es construiran habitatges”.

El nou edifici es començarà a construir, segons l’Ajuntament, entre finals de desembre d’enguany i gener del 2018. El consistori invertirà 12 milions a edificar un equipament de gairebé 5.300 metres quadrats, 2.000 dels quals es destinaran a la biblioteca, concretament la planta baixa i la planta primera. El segon i el tercer pisos estaran ocupats per les oficines de la seu del districte de Sarrià – Sant Gervasi, tot i que les oficines d’atenció al ciutadà no s’hi traslladaran. A la part de dalt s’hi construirà un “terrat cívic”, on es podrà gaudir de vistes a la plaça i a l’església de Sant Vicenç. Una de les parts més interessants, juntament amb aquest terrat, serà el soterrani, pensat com a conjunt d’espais polivalents. “Seria ideal que les entitats del barri, els veïns, li donéssim vida i contingut, que fossin d’ús continuat. Estan pensats per albergar grades plegables i retràctils, de manera que l’espai pugui quedar lliure en un moment determinat, per poder fer un sopar, una conferència o una exposició, per exemple”, explica Marquès. El nou equipament està pensat com un edifici amb espais amplis i diàfans i amb dos patis per il·luminar i ventilar les sales i les façanes de la plaça.

La construcció de la biblioteca també comportarà l’obertura del carrer Menor de Sarrià fins a la via Augusta. Això ajudarà, comenten des de l’Associació de Veïns de Sarrià, a “envoltar i integrar un edifici d’una mida considerable”. Afegeixen que la futura biblioteca tindrà una superfície “suficient, tenint en compte que és un equipament de barri”. La nova biblioteca s’ubicarà curiosament a uns metres d’on es trobava l’antiga i petita biblioteca de Sarrià, instal·lada en un pis de la mateixa plaça.