La demanda d’escoles concertades religioses ha tocat fons a Barcelona, amb una davallada en les inscripcions sense precedents en els últims anys, segons ha confirmat a betevé el secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana Catalunya. “Ha estat el pitjor any de la història recent”, afegeix Mateo, que apunta que “algunes escoles estan tocades i ho han passat molt malament”. Alguns grans grups d’escoles religioses de la ciutat consultats (que no han volgut donar el seu nom), ja donen per fet que hauran de tancar com a mínim una classe de P3 perquè no tenen prou alumnes. En algunes escoles més petites, fins i tot, veuen perillar la viabilitat econòmica per falta d’alumnat.

Crida per mantenir el concert econòmic

Amb aquesta situació, els centres religiosos veuen que treballen per garantir la continuïtat i demanen al Departament d’Educació que mantingui els concerts econòmics (els diners que els dona el govern per alumne inscrit). Per això, reclamen a l’executiu que, en aquest context de pandèmia, mantingui les dotacions, tot i la davallada d’alumnat i “tenint en compte el context excepcional de pandèmia”.

Creix l’aposta per l’escola pública

Al darrere d’aquesta baixada d’inscripcions generalitzada a totes les escoles religioses hi ha diversos factors. D’una banda, el demogràfic, que és ben evident, tant als centres públics com als concertats. L’any que ve començaran P3, 870 nens menys que l’any anterior. Una davallada causada per la caiguda de naixements, però també perquè després del confinament moltes famílies van decidir marxar de Barcelona. Hi ha menys nens i això implicarà una disminució de l’alumnat que inicia l’escolarització.

Hi ha, a més, un factor econòmic, amb la crisi del coronavirus, moltes les famílies no es poden permetre pagar l’escola concertada. En aquest sentit, des de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes, la seva presidenta, Mar Pla, apunta que “els centres sempre ajuden les famílies a finançar les quotes”.

Finalment, un altre punt clau és el canvi en la demanda que fa que cada cop creixin més les sol·licituds per a l’escola pública. Aquest curs 2020-2021 el 53 % de les famílies van decantar-se per la pública, consolidant la tendència a l’alça dels últims anys. De fet, la baixa demanda ha facilitat la integració de tres escoles concertades dins la xarxa pública el curs que ve.

Les famílies demanen mantenir concert i rebaixar ràtios

Des de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (CCAPAC) confirmen, també, aquesta davallada de l’alumnat, que atribueixen al factor demogràfic i apunten que caldrà “ajustar l’oferta i la demanda durant els propers anys”. La seva presidenta, Mar Pla, demana a Educació que no tanqui grups i que s’aprofiti la davallada d’alumnes per rebaixar ràtios, fer grups més petits i, així, “aconseguir una educació de més qualitat”. Des de la Federació demanen augmentar el pressupost general d’Educació i la partida destinada a beques.

L’impacte real d’aquesta davallada de preinscripcions es coneixerà en els propers dies. Està previst que el proper 4 de juny es publiqui l’oferta final de places i que el dia 7 els centres difonguin la llista d’alumnes admesos.

Comparteix a: